Átadták az M1-es autópálya új Szárligeti csomópontját

Ünnepélyesen átadták az új Szárligeti csomópontot az M1-es autópálya 48-as kilométerszelvényében, így annak valamennyi fel- és lehajtóágát használhatják a közlekedők. Az új csomópont segíti a térségben élők gyorsabb eljutását az autópályához, a későbbiekben pedig Tatabánya-Tata új elkerülő útvonalának csatlakozását is biztosítja majd az M1-es autópályához. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, mintegy bruttó 2,6 milliárd forintból megvalósuló projekt során 9100 tonna aszfalt keveréket építettek be az új burkolatba a szakemberek.

A 2019 februárjában elkezdett munkálatok során az aszfaltburkolaton túl a kivitelező 3400 méteren burkolt árkokat és folyókákat, 1200 méteren zárt csapadékvíz csatornát, 2600 méteren pedig acél szalagkorlátot is épített. 250.000 köbméteren bevágást készítettek a szakemberek, továbbá 3100 köbméteren töltést, 3300 köbméteren pedig védőréteget építettek az új csomópontba. A munka részeként 24 új jelzőtáblát is kihelyeztek és 2300 négyzetméternyi új burkolati jelet festettek fel.

A csomópont megnyitásával nem változik meg a Fejér, és Komárom-Esztergom megyei autópálya matricák érvényességének határa. A Komárom-Esztergom megyei matricával rendelkező autósok a Bicskei csomópontig, a Fejér megyei matricát használók továbbra is Tatabánya-Óváros csomópontig jogosultak az autópálya igénybevételére.

Az ünnepélyes átadáson 2020. június 5-én beszédet mondott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese, Tessely Zoltán és Bencsik János országgyűlési képviselők, Bálint Istvánné, Bicske polgármestere, Mezei Ferenc, Szárliget polgármestere, valamint Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS