INTERREG V-A SZLOVÁKIA-MAGYARORSZÁG EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM

NESZMÉLY-DUNARADVÁNY KOMP

A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt megnevezése: Building cross border ferry connection and necessary infrastructure between Neszmély and Radvaň nad Dunajom

Projekt rövid címe: Ferry in Neszmély-Radvaň

Projekt azonosítószám: SKHU/1601/2.2.1/362

Projekt kezdete: 2018.11.01.

A projekt várható befejezésének időpontja: 2023.06.30.

Projekt költségvetése: 5.890.913,60 EUR

ERFA támogatás: 5.007.276,55 EUR

Fő kedvezményezett: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Projekt partnerek: Magyar Közút Nonprofit Zrt., Ister-Granum Korlátolt Felelősségű Területi Együttműködési Csoportosulás

A projekt közvetlen célja Magyarország és Szlovákia közötti átkelési kapcsolatok bővítése a Neszmély-Dunaradvány (Radvan nad Dunajom) között építendő komp átkelési lehetőség megépítésével. A projekt tartalma magyar és szlovák oldalon a kompkikötőhöz szükséges útcsatlakozás kiépítése, 6 db parkoló hely a szlovák oldalon, 28 db parkoló hely a magyar oldalon, 1-1 kompkikötő épület és 1-1 komprámpa építésére kerül sor, valamint a komp beszerzésére és üzembe helyezésére.

Stratégiai cél a teljes szlovák-magyar határszakaszon a jelenleg egymástól elvágott települések és határvidékek gazdasági-társadalmi integrációjának elősegítése, az együttműködési potenciál kiaknázása, és különösen a leszakadó határ menti területek felzárkózása.

A projekt megvalósítása az alábbi eredmény indikátorokat generálja:
– elérhetőségi viszonyok javulása,
– határátlépési pontok sűrítése a magyar-szlovák határszakaszon,
– úthasználók járműüzemi költségeinek csökkentése.

A határátkelő fejlesztése a rokoni, baráti illetve kulturális kapcsolatok ápolását segítheti leginkább. Ugyanakkor Duna mentén a sűrűbb határátmenetek a szlovákiai magyarok itthoni munkavállalásának bővülését is eredményezhetik a munkaerő-piaci integrációval, a munkavállalói mobilitás javulásával.

Komp menetrend

 

 

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS