Forgalomszámláló eszközök a kerékpárutakon

 

Társaságunk ebben az évben megközelítőleg 1000 km kerékpárút kezelését kezdte meg. A feladathoz kapcsolódóan az Innovációs és Technológiai Minisztérium Támogatási Szerződéssel forrást biztosított 19 darab kerékpárforgalom számláló eszköz beszerzésére.

A mérőberendezések a Minisztérium kérésének megfelelően a kezelésünkbe került hálózat 19 olyan pontjára kerülnek kihelyezésre, ahol korábban is zajlott kerékpáros forgalomszámlálás (2015-ben), így az eredményekből már ebben az évben is következtethetünk a kerékpáros forgalom elmúlt három évben történt változásaira.

Gépi kerékpáros forgalomszámlálási pontok

 

A beszerzésre kerülő eszközök ultrahang technológiával számlálják a mérési keresztmetszeten áthaladó kerékpárosokat. Az útburkolat egyik oldalán elhelyezett ultrahang-jeladó által kibocsátott jel az előtte áthaladó kerékpárosokról, gyalogosokról, illetve az út szemközti oldalán található visszaverő felületről a jeladó alatt lévő vevőegységbe jut vissza. A detektált jelek tulajdonságai alapján a mérőműszer elvégzi a mérés kiértékelését és tárolja a forgalmi adatokat. Egy mérőműszerhez két mérési keresztmetszet tartozik így az eszköz képes a haladási irány meghatározására is. Az ultrahang technológia előnyei közé tartozik, hogy a kevés fémet tartalmazó kerékpárokat is felismeri a hurokdetektorral szemben, valamint a telepítése nem jár a burkolat megbontásával. A rendszer képes a mérési időpontokhoz időjárási adatokat rendelni, így vizsgálható például a kerékpáros forgalom nagyságának kapcsolata a hőmérséklettel.

A mérési elrendezést az alábbi ábra szemlélteti

Mérési elrendezés

 

A 2018. július 2.-i hét folyamán a szerződés szerinti első három eszköz kihelyezésre került Agárdon, Esztergomban és Vácon, várhatóan július 30-ig a szerződésben szereplő további 16 mérőeszköz kihelyezése is megtörténik.

A kerékpáros forgalomszámláló eszközök segítségével meghatározható a 2015-2018 időszak kerékpárforgalmi változása a Minisztérium által javasolt helyeken, valamint a hivatáscélú és turisztikai célú kerékpározás aránya, és az átlagos napi kerékpárforgalom. A kerékpárutak ezen jellemzőinek megismerése segíti az üzemeltetési és fenntartási munkák tervezését priorizálását.

Az eszközök által szolgáltatott forgalmi adatok további elemzésével meghatározhatóak a kerékpárforgalom-számlálási szorzótényezők, valamint kialakíthatóak az érvényességi szakaszok.

Hosszú távú cél a mostani mérések tapasztalatait felhasználva a teljes kezelésünkbe tartozó hálózatra a forgalmi jellegek, és az átlagos napi és szezonális napi kerékpárforgalom meghatározása a hatékony üzemeltetéshez.

 

Forgalomszámláló berendezés Agárdon

Forgalomszámláló berendezés Esztergomban

 

Forgalomszámláló berendezés Vácon

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS