Támogatási megállapodást vett át a Magyar Közút az intelligens közlekedési rendszerek legnagyobb európai fórumán

Home / Hírek / Nemzetközi hírek / Támogatási megállapodást vett át a Magyar Közút az intelligens közlekedési rendszerek legnagyobb európai fórumán

Támogatási megállapodást vett át a Magyar Közút az intelligens közlekedési rendszerek legnagyobb európai fórumán

Idén júniusban Eindhovenben rendezték meg az intelligens közlekedési rendszerek (ITS) legnagyobb európai szakmai fórumát. Az élvonalbeli vállalatok között, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is részt vett a fórumon, melyen Szilvai József Attila, a társaság vezérigazgatója vehette át a „C-Roads 2 Hungary” című Európai Unió CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) társfinanszírozott projekt támogatási megállapodását. A projektben résztvevő tagországokban Európa-szerte épülnek kooperatív, az infrastruktúra és a jármű közötti kommunikációt lehetővé tévő pilot rendszerek. A mostani megállapodás értelmében a Magyar Közút Zalaegerszegen, városi környezetben, jelzőlámpás csomópontokra terjesztheti ki kísérleti rendszerét.

A Magyar Közút régóta foglalkozik intelligens közlekedési rendszerekkel és jár élen vagy éppen követi nyomon a legújabb technológiákat, amelyek folyamatosan jelennek meg a kezelésében lévő utak mentén is. Együttműködési megállapodásokat kötött digitális térkép szolgáltatókkal, mint például a Here és a TomTom, szomszédos közútkezelőkkel, ilyen az osztrák ASFINAG, a szlovén DARS vagy a román CNADNR, valamint létrehozta és üzemelteti a Nemzeti Adathozzáférési Pontot, amelynek integrált részeként működik a TN-ITS szolgáltatás. Ez utóbbi a statikus térképi adatok gyors cseréjét teszi lehetővé a digitális térképgyártókkal, így még gyorsabban frissülhetnek a digitális térképek.

A C-Roads projekt első fázisában elsősorban gyorsforgalmi úthálózaton alakít ki jármű és infrastruktúra közötti kommunikációt a Magyar Közút. A most átvett megállapodás értelmében a fő cél viszont, hogy a Járműipari Próbapályán már elérhető teszteseteket valós körülmények között, városi környezetben is kipróbálhassák Zalaegerszegen, szorosan együttműködve az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-vel. A C-Roads együttműködés mindehhez nemzetközi fórumot biztosít, vizsgálja a kísérleti helyszínek működését, szervezeti és műszaki kérdéseket, valamint méri a rendszerek hatékonyságát is. A technológia a közeljövő fontos forgalomszabályozási és információs rendszere lesz, ami közvetlen, kétirányú információátadást tesz lehetővé a járművek és az infrastruktúra között, ezzel is támogatva a kapcsolt és autonóm járművek közlekedését. A C-Roads projekttel a pilot helyszínek nemzetközi összefogással összehangoltan valósulhatnak meg, ezzel is biztosítva az országok közötti átjárhatóságot.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály