Harminc európai ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A 2019-es bevezetése óta működő NAP (Nemzeti Adathozzáférési Pont) fejlesztése új szakaszba lépett, a világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a NAPCORE projekt elindulásával. Huszonhat uniós tagállam, három nemzetközi szakmai szervezet és három nem EU-s ország hangolják össze, teszik egységessé, átjárhatóvá és átláthatóvá már meglévő adatrendszereiket. Ha minden európai polgár egyszerűen és gyorsan hozzáfér a közlekedési adatokhoz, könnyebben tájékozódhatunk, biztonságosabban juthatunk el úti célunkig. A fejlesztés hozzájárul a trendváltó technológiák, az elektromos és az önvezető autózás térnyeréséhez is. A célkitűzést a konzorcium 2024 év végéig tervezi megvalósítani.

A NAPCORE projektben a közreműködő államok száznál is több szakértője dolgozik össze azért, hogy a közúti és közösségi közlekedéssel kapcsolatos adatokat egységesen, szabványosított formátumban gyűjtsék és kezeljék. Az így előállt információkat változatlanul a tagországok nemzeti hozzáférési pontjain keresztül osztják majd meg az adathasználókkal. Az adatok automatikus kicserélésére szolgáló portált itthon társaságunk, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti. A rendszer bevezetése óta összegyűlt tapasztalatokra építve, a nemzetközi fejlesztéssel a magyarországi rendszer és felület is megújulhat.

A konzorciumot a „Steering Committee” irányítja, szoros együttműködésben a munkacsoport vezetőkkel. A konzorciumban vezető szerepet Németország, Ausztria, Hollandia, Olaszország, Portugália, Görögország és Franciaország lát el. A konzorcium önálló honlapja folyamatosan frissülő információkkal 2022 év elején lesz elérhető. (www.napcore.eu) Magyarország vállalta a projekten belül az egyik többnapos esemény megszervezését Franciaország és Olaszország mellett előreláthatólag 2023 novemberében. A projekt további népszerűsítésért egy, a 2019-eshez hasonló nyílt fórumot fog a Magyar Közút szervezni, várhatóan 2022 februárjában.

A kedvezményezett szervezeti egység az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a megvalósításért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fog felelni. A magyar közlönyben 2021. március 31-én jelent meg a kormány határozat: 1158/2021. (III. 31.) Korm. határozat Magyarország projektjavaslatának az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz „Koordinációs mechanizmus megvalósítása az informatika keretében létrehozott nemzeti hozzáférési pontok egyesítésére” elnevezésű CEF közlekedési pályázati felhívására történő benyújtásáról és a hazai költségvetési támogatás biztosításáról Magyarország a projekt rá eső részének megvalósításához a teljes allokált költség mintegy 2 %-át igényelte meg. Támogatás intenzitása: 85%

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS