Kisköre és Abádszalók között május 14-ig pótlóbuszok közlekednek

A MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésének keretében megújul Magyarország egyetlen vegyes használatú, közúti és vasúti átkelője, a Kiskörei Tisza-híd. A június közepén kezdett felújítás befejezése előre nem látható körülmények miatt tovább tart a tervezettnél. A vasúti közlekedést érintő korlátozások várhatóan 2019. május 14-ig maradnak érvényben a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon.

A felújítási munkák során olyan műszaki hibákat tártak fel, amelyek kijavítása a tervezettnél több időt vesz igénybe, ezért a vonatközlekedés előreláthatóan május közepéig szünetel a hídon. December 9-től 2019. május 14-ig Kisköre–Abádszalók állomás között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Kisköre és Abádszalók között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A közúti forgalom várhatóan december 17-től – a felújítás előtti korlátozással összhangban – 20 tonna megengedett össztömegig újraindulhat a Tisza-hídon, ekkortól a pótlóbuszoknak már nem kell kerülő útvonalon közlekedni, egészen 2019. március 27-ig. A forgalmat jelzőlámpák irányítják ezen időszak alatt. A 2018-19-es téli időszakban a hídon a megengedett sebesség 20 km/h lesz. A telet követően – a tervek szerint március 27. és május 14. között – újra lezárják a hidat a közúti forgalom elől is.

December 17-én, ma éjfélig a pótlóbuszok Kisköre-Tiszahíd megállóhelyet nem érintik. Kisköre ideiglenes autóbusz-megállóhelyről a 6 óra 10 perckor Kisújszállás felé induló pótlóbuszról Abádszalókon egy másik autóbuszra kell átszállni, amely nem érinti Előhát megállóhelyet. A korlátozás miatt Kunhegyes ideiglenes autóbusz megállóhelyről az 5:28-kor Kisköre felé induló buszról Abádszalókon ugyancsak másik buszra kell átszállniuk.

A Kiskörei Tisza-híd ideiglenes megnyitásának idejére – 2018. december 18-tól várhatóan 2019. március végéig – a VOLÁNBUSZ, a KMKK Középkelet-Magyarországi, a DAKK Dél-alföldi, valamint az Észak-magyarországi Közlekedési Központ is menetrendi módosításokat vezet be.

Háttér-információ:

A további állapotromlás és a vasúti forgalom végleges kizárásának megelőzésére a MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködési megállapodás keretében biztosít forrást a híd felújítási és karbantartási munkáira. A részleges rekonstrukcióval a híd élettartama, üzemben tartásának ideje legalább 10-15 évvel meghosszabbítható.

A korszerűsítés kiterjed egyebek között szerkezeti elem cseréjére, a vasbeton közúti pályalemez és vasúti pálya felújítására, sín- és közúti dilatációs szerkezetek beépítésére és javítására, a korrózióvédelmi bevonat helyreállítására, valamint a hídhoz csatlakozó közút útburkolatának, útpadkájának és vezetőkorlátjának felújítására. A beavatkozás eredményeként megszűnik a vasúti forgalomban bevezetett 20 km/h-ás sebességkorlátozás, a megengedett sebesség 40 km/órára változik.

A vasúti- és a buszközlekedés változásairól részletes tájékoztató az alábbi linkeken érhető el:

https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/line-lock/102_kiskore-abadszalok_1209-0514.pdf

http://www.volanbusz.hu/hu/hirek/forgalmi-hirek/hir/34058

https://www.kmkk.hu/kmkk/helykozi/KMKK_hirdetmeny_2017_2018_10_.pdf

http://dakk.hu/images/Menetr_ert%201346%20Eger-Békéscsaba%20mód%20181218-tól.pdf

http://www.emkk.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=714:menetrend-modositas-kiskorei-kozuti-vasuti-hid-ideiglenes-megnyitasa-miatt&Itemid=363&lang=hu

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS