2020 – Év kerékpárútja pályázat

 

A pályázat alapvető célja:

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub első alkalommal hirdeti meg az Év Kerékpárútja pályázatot.

Mindamellett, hogy keressük Magyarország legszebbnek tartott kerékpárútját, szeretnénk ráirányítani a figyelmet a közlekedésbiztonságra és az utakhoz tartozó szakmai munka fontosságára (a tervezéstől a kivitelezésig és végül a fenntartásra). 

A pályázati felhívás célja a kerékpáros közlekedési forma további népszerűsítése, a mozgásforma egészségre gyakorolt jótékony hatásainak, valamint a klímavédelmi célok további kiemelése és a kerékpárosok közlekedésben betöltött szerepének további erősítése.

A kerékpáros és a többi infrastruktúra elemek egymás kiegészítői, ahol fokozott szerepet kap a közlekedési kultúra szintje és annak közlekedésbiztonságra gyakorolt hatása.

Pályázati feltételek:

Első körben társaságunk fotókat vár 2020. április 12-ig, minden jelölni kívánt kerékpárútról az alábbi szempontokat figyelembe véve:

 • A pályázatra jelölni kívánt kerékpárút hangulatáról a lehető legkifejezőbb képet várjuk, minimum 2 MP felbontásban és maximum 20 MB méretben.
 • A beazonosíthatóság érdekében pontosan kérjük jelölni, hogy hol (melyik településen vagy települések között) készült a fénykép. A pályázatot javasolt saját képpel, névvel és értesítési email címmel ellátva benyújtani, mert Az Év Kerékpárútjának megválasztott létesítményről készült kép beküldője pénzjutalomban részesül.
 • Kérjük továbbá röviden indokolni, hogy miért az adott kerékpárút legyen az „Év Kerékpárútja”.
 • Jelölni kerékpárút, gyalog és kerékpárút, kerékpársáv szakaszt lehet.
 • Nem jelölhető: erdészeti út, vízügyi töltés útja, csak zöld színű táblával jelölt kerékpáros nyomvonal, kerékpáros nyom.
 • A Magyarország területén a tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve a következményeinek elhárítása érdekében a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a pályázat kiírói kérik a Tisztelt Pályázókat, hogy pályázati anyagaikat a korábbi élményeik felelevenítésével, az otthon rendelkezésre álló képanyagok áttekintésével, felhasználásával szíveskedjenek benyújtani.

  Érvényes pályázatnak tekintünk minden a kötelező mezők kitöltésével és a megadott paraméterekkel feltöltött fényképpel beküldött űrlapot.

  A fotó feltöltésével a Pályázó a beküldött fotó jogairól, szellemi tulajdonáról egyidejűleg lemond, amit a pályázat kiírói A Közlekedési Kultúra Napjával összefüggésben szabadon felhasználhatnak, külső és belső kommunikációs felületeken megjeleníthetnek.

Értékelés szempontjai:

A beérkezett jelöléseket szakmai zsűri értékeli és az alábbi szempontokat figyelembe véve előszűri:

 • Hálózati szerepkör
 • Használati mód
 • Műszaki kialakítás
 • Közlekedésbiztonság
 • Szolgáltatási szint
 • Komfortszint

Ezt követően pedig szavazásra bocsátja a legjobbnak ítélt jelöléseket.

Szavazás módja:

Szavazni A Közlekedési Kultúra Napja hivatalos honlapján és Facebook oldalán közzétett szavazófelületen lehet 2020. április 20. és május 3. között.

Eredményhirdetés és díjátadó:

A „Év Kerékpárútja” cím 2020. május 11-én A Közlekedési Kultúra Napján kerül kihirdetésre a Nap hivatalos honlapján és Facebook oldalán.

A legtöbb szavazatot kapott kerékpárúti javaslat beküldője 50.000.- Ft értékű pénzjutalomban részesül vásárlási utalvány formájában, melyet a kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel postai úton juttatunk el.

A nyertes kerékpárút tervezője és üzemeltetője oklevélben részesül és emléktárgyat kap, melyek átadására ünnepélyes keretek között a veszélyhelyzet megszűnése után kerül sor.

A pályázat kiírói a 2020 Év Kerékpárútjának választott létesítmény arra alkalmas pontján emléktáblát helyeznek el.

A pályázattal kapcsolatos bővebb információk:
Közlekedéstudományi Egyesület 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Telefon: +36 1 353 2005, +36 1 353 0562
Email: info@ktenet.hu

 

Kerékpárút jelölése az Év kerékpárútja pályázatra

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS