Az Év Körforgalma – Szavazás

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt és a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozat A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében pályázatot hirdet az „Év körforgalma” címmel.

 A pályázat alapvető célja

A körforgalom, mint az egyik legbiztonságosabb csomóponti típus különböző változatainak szemléletes bemutatása, a KRESZ által kevésbé részletezett, a biztonságot és az egyre változatosabb körforgalmakban való tájékozódást elősegítő információk átadása, az utakat tervező és üzemeltető mérnökök és szervezetek kiválóságainak, a körforgalmak esztétikus kialakításának elismerése.

Szavazás időpontja:

2020. április 20. és május 7. között.

Eredményhirdetés és díjátadó:

A „Év körforgalma” cím 2020. május 11-én a Közlekedési kultúra napján kerül kihirdetésre.

Díjazásra kerül a legtöbb szavazatot kapott körforgalom, üzemeltetője tervezője.

 Díjazás:

A győztes körforgalomba emléktáblát helyezünk ki.

A győztes körforgalom tervezője, üzemeltetője oklevélben részesül.

 

A szakmai munkacsoport által kiválasztott körforgalmak:


55.sz. főút Mórahalom elkerülő szakasz

Az 55.sz. főút, Mórahalom elkerülő szakaszán három darab körforgalom került kiépítésre, a három körforgalom, „családként” alkot egy egészet..mind a három kiemelkedik a körforgalmak megszokott stílusából.

Mind a három körforgalom középpontjába KÖSZÖNTŐ SZOBOR, és köréjük DÍSZNÖVÉNY telepítés került, és mind a három közvilágítást kapott.

A három körforgalom, „családként” alkot egy egészet


Bátonyterenye, 21-23. főutak turbó csomópontja

A körforgalom 2019-ben épült a 21. sz .főút bővítése kapcsán


Maglód 31. sz .főút

A 31-3111 utak és a Kossuth Lajos utca csomópontja épült át egy elnyújtott „piskóta-alakú” körforgalommá. Ezzel a kialakítással átláthatóan és biztonságosan lehetett kialakítani az 5 ág és az OMV üzemanyagtöltő állomás csatlakozását. A körforgalom középszigetét a település esztétikusan gondozza.


Jászapáti 31. sz. főút

A 31. sz. főút 11,5 t-ás burkolatmegerősítése során épült át a 31-3227 és 31-3228 utak két közeli T-csomópontja egy 4-ágú körforgalommá. A körforgalmi kialakítás jelentős közlekedésbiztonsági és útesztétikai fejlődést hozott. A körforgalom a járási központ egyik ékköve és szimbóluma lett. A város kiemelt figyelmet szentel a körforgalom középszigetének és környezetének esztétikájára, melyről a képek is tanúskodnak. Hamarosan húsvét során jelennek meg látnivalók a körforgalomnál.


M3 autópálya- 2101. j. út Mogyoród (Hungaroring csomópont)

A körforgalom 2019-ben épült elsősorban a Hungaroring megközelítésének segítése céljából . A körforgalom közepén a versenypálya szimbóluma látható.


Budapest Wekerle telep Kós Károly tér

A tér négyzet alaprajzú, a forgalmi rendet azonban körforgalomként alakították ki. A becsatlakozó ágakban (összesen 8 becsatlakozó utca) a „Körforgalom” (KRESZ 23. ábra) került elhelyezésre, a körpályán közlekedőknek van elsőbbségük. Érdekesség továbbá, hogy a körpályán a parkolás mindkét oldalon megengedett.

Néhány éve a főtér uniós támogatással felújításra került, megújult a játszótér, a szánkózódomb, közösségi sportpályák, sporteszközök, szökőkút, köztéri szobrok, zenepavilon, stb. kerültek kialakításra.


1-1101- út Herceghalom

A körforgalom 2019-ben épült a korábbi baleseti gócpontként nyilvántartott csomópont helyett.


Nagykőrös, 441-4601 út csomópontja


Zalacsány 76. sz. főút 7352. j. út csomópontja

A 76.számú főút 11,5 tonnás tengelyterhelésre történő burkolat-megerősítése során épült csomópont A körforgalom három ágán gyalogos átkelőhely létesült. A létesítmény középszigetén 2014-ben Zalacsány Önkormányzat „Tulipános angyal” térplasztikát helyezett el. A körforgalom gyeppel, rózsatövekkel, örökzöld cserjékkel, talajtakaró évelő növényekkel díszített.


Oroszlány 8143 j. út

A körforgalmú csomópont a meglévő négyágú csomópont geometriai kialakítását felhasználva, előregyártott csomóponti- és középsziget kiépítésével valósult meg. Az előre-gyártott sárga, illetve fekete színű elemekből épített belső körgyűrű 3,30 m sugarú, amely mellett 1,50 m széles forgalomtól elzárt terület került felfestésre.


Budapest XVI. Mátyásföldi tér

A Budapesti út – Arany János u. – Mátyás király u. csomópontjában 2018-ban épített körforgalom

 


Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
MEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS