Itt a nyár!-Hasznos közlekedési tippek, főleg az M7-es autópálya használatához

Az iskolai tanév lezárását követően, főleg hétvégenként fokozatos nő majd az M7-es forgalma, így akkor is lecsökkenhet a sebesség a zsúfolt autópályán, ha nem történik sem baleset, sem egyéb rendkívüli esemény. A telített sávokban ezzel együtt megnő a balesetek és szakaszos torlódások kockázata, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek. A közútkezelő által összeállított tanácsokat ugyanakkor nemcsak az M7-es autópályán, hanem a többi gyorsforgalmi úton is érdemes megfogadnia a sofőröknek.

Az elmúlt években a nyári időszakban nemcsak a szokásos hétvégi csúcsidővel számolhatnak a közlekedők, ugyanis sokan már csütörtöktől egészen hétfőig tervezik belföldi nyaralásukat. Egyre jellemzőbb, hogy kánikula idején az egynapos kirándulások miatt egy-egy hétköznapon is hirtelen megnövekedhet a forgalom az autópályákon. Ezért a Velencei-tó és a Balaton felé közlekedőknek különösen érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

• Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljon útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő, arra az esetre, ha például egy baleset miatt torlódás alakulna ki vagy teljes útzár lépne életbe.
• Erős forgalomban különösen figyeljen a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válassza meg, mert ha legalább két másodperccel követi az Ön előtt haladót, akkor váratlan esetben is nagy valószínűséggel meg tud állni.
• Ha torlódást észlel, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsolja be a vészvillogót.
• A torlódás végén hagyjon távolságot az Ön előtt lévő autóhoz képesti.
• Ha eltévesztett egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állnia a pályán, semmiképpen se forduljon vissza, ne tolasson a gyorsforgalmi úton! Az ilyen manőver nemcsak szabálytalan, de életveszélyes is!
• Torlódásban segítse a mentésben résztvevő járművek előre jutását azzal, hogy a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban pedig balra húzódik előttük.
• A leállósávot csak műszaki meghibásodás esetén használja! Kiszálláskor azonnal vegye fel a láthatósági mellényt – ezért érdemes könnyen elérhető helyen tárolni.
• A leállósávon a műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak javasolt haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni. Ha erre nincs lehetőség, vegyék fel a láthatósági mellényeiket, használjanak elakadásjelzőt.
• Tilos a leállósávon előzni, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad.
• Ha baleset helyszíne mellett halad és már nincs szükség segítségnyújtásra, ne „bámészkodjon”, sok esetben emiatt is jelentősen lelassulhat a forgalom, akár a
szemközti oldalon is, ami újabb balesetveszélyes szituációkat eredményezhet.
• A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor egyes esetekben nagyobb mennyiségű csapadék kerülhet hirtelen a burkolatra, ezzel egy időben a látótávolság is váratlanul nagymértékben csökkenhet. Fontos, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően válassza meg a sebességét. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést és a sebesség csökkentését igényelheti.
• Aki teheti, válasszon közösségi közlekedést, hiszen a népszerű turisztikai helyeket lényegesen sűrűbben kiszolgáló nyári menetrend a Volánbusznál június 16-án, a vasúti közlekedésben pedig június 18-án már életbe lépett. Több kiindulópontról még több expresszvonat fog közlekedni így a Balaton felé és az ország számos pontjáról még kedvezőbbé válik a Balaton elérése Volánbusszal is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyáron is arra kéri a közlekedőket, hogy még indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál, az utinform.hu weboldalon, illetve érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS