64 ezer focipályányi területen végez kaszálást a Magyar Közút

A nyárias idő beköszöntével egyre gyakrabban találkozhatnak a közlekedők útjuk során kaszálási munkát végző közutasokkal, hiszen a tavaszi-nyári időszakban a Magyar Közútnál is kiemelt feladat a növényzetgondozás. A társaság a kezelésében lévő országos közúthálózat mentén évente összesen 460 millió négyzetméternyi területen végez kaszálási munkákat, ez 64 ezer focipályának vagy 1 millió kiskertnek felel meg. A napos és esős időszakok váltakozása kedvez a növényzet gyors növekedésének, így a társaság összesen 1884 munkagéppel és kézi eszközzel végzi ezeket a munkákat a biztonságos közlekedés és az esztétikus környezet fenntartása érdekében.

Tavaly 430 ezer munkaórát fordított a Magyar Közút gépi és kézi kaszálásra a kezelésében lévő közúthálózat mentén. A kaszálási munkákat alapvetően csak mozgó terelés mellett lehet végezni, ezért a társaság nagyrészt a forgalommentesebb éjszakai és a hajnali órákban látja el ezeket a feladatokat, azonban a munka volumene megköveteli a nappali munkavégzést is. Erre a társaság a gyorsforgalmi utakon minden esetben előjelző autókkal, digitális jelzőképekkel hívja fel jó előre a közlekedők figyelmét. A fő- és mellékutakon a szükséges helyeken szintén gondoskodik a megfelelő előjelzésekről és a munkagépeken is számos eszközzel igyekeznek figyelmeztetni a közlekedőket. A Közút ezért arra kér mindenkit, hogy fokozott figyelemmel vezessenek valamennyi kezelésükbe tartozó útszakaszon. A KRESZ szabályainak betartásával, körültekintő vezetéssel az esetleges balesetek is könnyen elkerülhetőek.

A kaszálási munkákról készített friss videójuk ezen a linken érhető el: https://www.instagram.com/tv/Cefmk8ModpY/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

A tavalyi évben csak kaszálási munkákra több mint 8 milliárd forintot fordított a Közút, a munkákat az előírások szerint, azaz az adott út forgalomnagysága és a növényzet növekedése függvényében, a vegetációs időszakban végzik. A kaszáláson túl a társaság végzi a kórokozók elleni védekezést és a gyomirtást is, továbbá havi rendszerességgel az elmúlt években közutak mentén telepített növények öntözését is áprilistól szeptemberig.

A növényzetgondozással párhuzamosan továbbra is zajlanak az útfelújítási és
burkolatjavítási munkálatok is, melyek szintén forgalomkorlátozással járnak, ezért az utakon dolgozók és a közlekedők saját biztonsága érdekében is ajánlott még indulás előtt tájékozódni a korlátozásokhoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használni az optimális útvonal megtervezéséhez.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS