Innovatív kerékpáros forgalomszámlálási rendszert tesztelt a Magyar Közút és az Asura Technologies

Sikeresen zárult a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a magyar tulajdonú Asura Technologies Zrt.* kerékpárszámlálási pilot projektje a Megyeri híd pesti hídfőjénél. A projekt célja, a mérési adatminőség javítása mellett, egy olyan technológia tesztelése volt, amely nemcsak automatizált, hanem valós idejű adatszolgáltatásra is alkalmas.

Az elmúlt évek tendenciái idén is folytatódnak és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy egyre többen használják a kerékpárjukat már a hétköznapokon is. A környezetterhelés (levegő- és zajterhelés), illetve a közúthálózat terheltségének csökkentésére szolgáló kerékpár és gyalogoshálózat mérése segítheti a későbbi fejlesztések előkészítését, az egészséges életmód és az alternatív közlekedési módok népszerűsítését, amelyek mind támogatják az ország fenntartható fejlődésre vonatkozó törekvéseit.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018 óta országszerte több mint, 1.000 km kerékpárút kezelését végzi. A társaság célja továbbra is olyan kerékpárút hálózat üzemeltetése, amely széles körben és biztonságosan használható. Ehhez viszont elengedhetetlenek a megfelelő forgalomszámlálási adatok, melyek segítenek abban, hogy a kerékpározók igényeihez igazodó fejlesztések valósulhassanak meg a jövőben is (jelzőlámpák kialakítása, új szakaszok építése). Az eddig és jelenleg is használt szenzoros (ultrahang, infravörös, indukciós) és manuális mérési technológia mellett tesztjelleggel egy új megközelítésű adatgyűjtést vizsgált a Közút.

Az Asura Technologies Zrt. mesterséges intelligencián (Artificial Intelligence – AI) alapuló videóanalitika fejlesztésével foglalkozik, melyet a közúti forgalomszámlálásnál és parkolási megoldásoknál használnak, a világ több pontján, de főként az Egyesült Államokban.

A cég által fejlesztett kerékpáros forgalomszámláló szoftver kamerakép alapján, a személyes adatokra vonatkozó jogszabályok betartásával számlál, kategorizál és rögzíti a forgalom haladási irányát. A rendszer külön burkolati- és egyéb szenzorok elhelyezése, illetve alkalmazása nélkül, kizárólag kamerák rögzített képeinek feldolgozásával szolgáltat adatokat. A videó analitikai szoftver a kihelyezett kamera látószögébe eső területen képes a forgalom (jármű, kerékpár vagy akár gyalogos) összes meghatározó paraméterének érzékelésére.

A rendszerről készült videós anyag elérhető a Magyar Közút hivatalos Instagram (https://www.instagram.com/tv/CeVUPJyos8k/?igshid=YmMyMTA2M2Y=) és az Asura Technologies Zrt. Facebook oldalán (https://www.facebook.com/asuratechnologies/posts/pfbid0jBNYWNSvu1vWDR8js6cJGS1mah3PTEo4gS4ExwVbnDtcQcnq6bAPFkqtzgKKuEFdl) és LinkedIN oldalán (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6938380542149062656 ).

*Az Asura Technologies Zrt.-ről:
A 2017-ben alapított, budapesti székhelyű Asura Technologies Mesterséges Intelligenciára épülő, új generációs videó analitikai rendszereket és rendszámfelismerő szoftvereket fejleszt, melyeket intelligens parkolási, forgalomirányítási és biztonsági alkalmazásokba épít be. A vállalat első terméke, az ARU – kamerafüggetlen rendszámfelismerő szoftver – a 2018-as Intertraffic Amsterdam Innovation Awards-on különdíjat kapott, mint olyan megoldás, amely képes a meglévő infrastruktúrát „okos” rendszerré alakítani. 2020 márciusában az Asura Technologies elnyerte a Magyar Innovációs és Hatékonysági Nonprofit Kft. által indított Virtuális Erőmű Program keretében a „Klímatudatos Startup” díjat. A vállalat világszerte aktív, 2022 januárban többségi tulajdont szerzett a denveri Parking Revenue Recovery Services-ben (PRRS), akivel automatizált parkolás ellenőrzési üzletágát építi az Egyesült Államokban és stratégiai partnerein keresztül több projektben is jelen van a GCC régióban, Európában és Ázsiában.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS