Videó: Így is lehet – Életeket menthetett a segítségkérés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. forgalomfigyelő kamerája nemrég egy utánfutós autóról rögzített felvételt az M0-s autóúton, miközben bebicskázott a jármű vontatmánya, ezért csak a forgalommal szemben, a leállósávon tudott megállni, a szállítmánya pedig az útra szóródott. Meggondolatlan manőverek helyett a sofőr szerencsére segítséget kért a biztonságos megforduláshoz, ezzel vélhetően elkerülte a további balesetveszélyes helyzeteket. A társaság arra bíztat minden autóst, hogy hasonló helyzetben mindannyian így járjunk el.

Az esetről készült felvétel a Magyar Közút hivatalos Instagram oldalán nézhető meg ezen a linken: https://www.instagram.com/tv/Cal-kQtI6Uo/?utm_medium=copy_link. A videón jól látszik, hogy a sofőr összeszedte az utánfutóról lehullott csöveket, igaz, azt még életveszélyes módon tette, majd egy másik autó biztosított némi védelmet neki a leállósávon. A profi segítség hamar megérkezett, a rendőrség a kiérkezéskor látta, hogy a tovább haladáshoz meg kell fordulnia az érintett járműnek, ezt azonban biztonságosan csak úgy tudja megtenni, ha a forgalmat lelassítják számára. Ehhez kértek segítséget a Magyar Közút szigetszentmiklósi mérnökségétől. Az útellenőri szolgálattal együtt sikeresen lelassították a forgalmat a három sávon. A manőver mindössze két percig tartott, a sofőr így biztonságosan elhagyhatta a helyszínt és még pályazárra vagy jelentősebb torlódásra sem került sor. Egyébként a járműszerelvényekre vonatkozó sebességhatárok mások, mint a személyautókra, a KRESZ szerint ennek a járműnek 70 km/órával szabadott volna mennie.

A Magyar Közút arra bíztat mindenkit, ha veszélyes helyzetbe kerül a gyorsforgalmi utakon vagy bármilyen más oknál fogva a forgalommal szemben haladna, ne forogjon, ne tolasson az autóstársak előtt, hanem kérjen segítséget a 112-es számon a további balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS