Videó-Mentőmotoros egységgel bővül a Magyar Közút balatonvilágosi mérnöksége

Idén nyáron a Magyar Közút útellenőri szolgálatán túl a Mentőmotor Alapítvány mentőmotoros egysége is bevethető lesz az M7-es autópályán bekövetkező baleseteknél. A Közút balatonvilágosi gyorsforgalmi mérnökségén, három megye határán, 200 méterre az autópályától alakította ki a motorosok bázisát. A cél, hogy útellenőreikkel együttműködve a lehető leggyorsabban be tudjanak avatkozni a szakemberek a baleseti helyszíneken, ezzel is fenntartva a minél gördülékenyebb és biztonságosabb közlekedést a térségben.

A mentőmotoros szolgálat a mérnökség 50 kilométeres körzetében, főként az M7-es autópályán látja el feladatát reggel 8 és este 8 között egészen a nyár végéig. A Magyar Közút igyekszik mindent biztosítani a motorosok munkájához, a mérnökségen saját szállásuk is van, ahol két bevetés között pihenni tudnak az életmentők. A csecsemőtől az idős felnőttig minden sürgős beavatkozást végre tudnak hajtani, a méhcsípéstől a súlyos baleseti sérülésig, még oxigén is van a motorra szerelve. Az Alapítvány a helyszíni betegellátást követően telefonon értesíti a mérnökségi diszpécsert a baleset helyszínén tapasztaltakról, amennyiben az útellenőr egyéb szakaszon végzett üzemeltetési és fenntartási munkája miatt még nem érkezett meg a baleset helyszínére.

A Közút szakemberei arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a megnövekedett nyári forgalomban is körültekintően közlekedjenek, ezzel elkerülve az esetleges baleseteket. Az elmúlt években, különösen tavaly óta, ebben az időszakban nem csak a szokásos hétvégi csúcsidővel számolhatnak a közlekedők, hanem sokan már csütörtöktől hétfőig tervezik nyaralásukat. Továbbá egyre jellemzőbb, hogy kánikula idején akár egy hétköznapon is hirtelen megnövekszik a forgalom az autópályákon az egynapos kirándulások miatt.

A motoros mentőkkel készített videós anyag elérhető a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hivatalos Youtube oldalán: https://www.youtube.com/watch?v=_lVSZ2-qJzk.

Fontos kiemelni, hogy idén az előjelzések alapján várhatóan kimagaslóan sok nyaralni vágyó választ belföldi úticélt, a megnövekedett forgalomhoz pedig az elmúlt 10 év legnagyobb volumenű útfelújítási programja társul. Az úton lévők tehát számos esetben találkozhatnak munkaterülettel, ami a szokásostól is nagyobb figyelmet igényel a sofőrök részéről annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a balesetek. Az autósoknak ajánlott még indulás előtt tájékozódniuk a korlátozáshoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS