A vadelütéses balesetek visszaszorításáért fogott össze Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Magyar Közút és a helyi Vadászkamara

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő országos közúthálózaton számos esetben történik vadgázolás, vagy megsérül a vadásztársaságok által kihelyezett vadveszélyt jelző tábla. Az ilyen esetek visszaszorításáért és a megtörtént balesetek hatékony kezeléséért fogott össze a Magyar Közút és az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete. Az együttműködés részeként a Magyar Közút is becsatlakozik az új VadGeo alkalmazás fejlesztésébe, melyet kifejezetten a vad és gépjármű ütközések gyors és hatékony kezelésére hozott létre a Kormányhivatal, a Vadászkamara és a Rendőrség.

Az országban egyedülálló, egyelőre csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére kifejlesztett VadGeo rendszer egy GoogleEarth alapon működő program, melyben pontosan fel vannak tüntetve a vadászatra jogosultak határai és a vadászatra jogosult hivatásos vadászok elérhetősége is. A fejlesztési munkába a Magyar Közút is becsatlakozik, kiegészíti az adatbázist az országos közutak nyomvonalával, valamint az adatbázisukban szereplő „szabadon élő állatok” jelzőtáblák pontos helyének magadásával, évenkénti frissítéssel. Vadelütés esetén az alkalmazás segítségével lehetővé válik az illetékes vadásztársaságok azonnali értesítése és a szükséges adatok térképen való megjelenítése, mely alapját jelentheti a frekventált helyeken további figyelemfelkeltő táblák elhelyezésének, valamint a vadak védelmében vadriasztó prizmák elhelyezésének is.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására 2021. június 5-én került sor, melyen részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete, a megyei Rendőr-főkapitányság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága és legújabb tagként a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A megosztott információknak köszönhetően a VadGeo alkalmazás lehetővé teszi a jövőben a gyorsabb és hatékonyabb közútkezelői és rendőrhatósági intézkedéseket egy-egy közúthálózatot érintő vadelütéses esetnél. Az alkalmazás várhatóan országos szintűvé nőheti ki magát a jövőben, melyből mind a közlekedők, mind az érintett szervezetek profitálhatnak majd.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS