Az idén felújítani tervezett ezer kilométernyi útszakasz harmadán már dolgoznak

Egy hónapja láthattak neki a nagyobb léptékű útfelújítási munkáknak a kivitelezők, az első rendbe tett szakaszokat hamarosan újra birtokba vehetik az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozásában országszerte közel 150 munkaterületen 55 milliárd forint értékű beruházás zajlik a közlekedők kényelme és biztonsága érdekében összesen 342 kilométeren.

A közlekedési hálózatok megfelelő műszaki állapota fontos a magyar emberek, a hazai vállalkozások és az egész gazdaság számára. A kivitelezők munkagépei a téli üzemeltetési időszak végeztével, március közepén tértek vissza a közutakra. Az egy hónapja megindult útfelújítások elsősorban a mellékutakon emelik a szolgáltatási színvonalat, a helyközi buszjáratokét is.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A közlekedési hálózatok fejlesztése a járványhelyzetben sem lassult le, a beruházásokkal az elmúlt egy évben a tervezett tempóban tudtunk előrehaladni. 2021-ben a tavalyihoz képest kétszeres hosszban, összesen több mint ezer kilométeren kezdődhetnek meg az útfelújítási munkák. Az akár 300 milliárd forintot is elérő összértékű beavatkozások elsődleges célja a vidéki életminőség, a kistelepülések megközelíthetőségének javítása.”

A jelenleg zajló beavatkozások közül több is más közlekedési módok jobb használhatóságát célozza: egy 2,7 kilométeres szakaszt újítanak fel a Tiszaföldvár vasútállomáshoz, körforgalmat építenek a Tiszakécske hajóállomáshoz vezető úton. A 33-as főúton az önkormányzati beruházásban készülő Debrecen-Kismacs kerékpárutat átvezető csomópont épül. Több mint 5 kilométeren újul meg a Soltvadkert-Szeged, a Szarvas-Szentes és a Tokaj-Taktaharkány összekötő utak egy-egy szakasza.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kifejtette: „Közútkezelői oldalról is hatalmas előrelépést jelent, hogy ilyen nagy volumenben valósulhatnak meg idén útfelújítások. A projektek harmada már javában zajlik, a következő hónapokban is folyamatosan indulnak újabb és újabb munkák. Ha a kivitelezőkkel együtt az eddigi ütemben tudunk továbbhaladunk, a 2021-es az elmúlt tíz év legnagyobb mértékű közutas beruházási programja lehet.”

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS