Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Közút és a Miskolci Egyetem

Tevékenységük közös fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Miskolci Egyetem. A megállapodás célja, hogy az Egyetem még inkább gyakorlatorientált Bsc és Msc képzést biztosíthasson gépészmérnök, logisztikai mérnök, környezetmérnök és anyagmérnök hallgatóinak, melyhez a Magyar Közút többek között gyakorlati képzési és ösztöndíj lehetőséget is biztosít majd.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a megfelelő utánpótlás biztosítása érdekében a gyakorlatorientált duális képzésre, ennek köszönhetően pedig egyre több fiatal szakember csatlakozhatott a társasághoz. Ebben a sikerben nagy szerepe van a számos felsőoktatási intézménnyel kötött széleskörű együttműködési megállapodásoknak, melynek egyik új állomása Miskolc lett.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Miskolci Egyetem ugyanis 2021. január 28-án ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött, melyet az Egyetem részéről prof. dr. Horváth Zita rektor, a közútkezelő részéről pedig a társaság vezérigazgatója, Szilvai József Attila írt alá.

Az együttműködés alapján a Magyar Közút vállalja, hogy kiemelt figyelmet fordít a duális képzés keretében ösztöndíj mellett megfelelő szakmai gyakorlat biztosítására, különböző kutatás-fejlesztési-innovációs projektekbe is bevonja a hallgatókat, továbbá mentorok bevonásával vállalati oldalról is segíti a szakdolgozatok elkészítését. A duális képzés által a fiatal mérnökök így könnyebben találnak végzettségüknek megfelelő munkahelyet, mert az őket foglalkoztató vállalatok szívesen látják munkavállalóik között a saját igényeik alapján képzett, saját technológiáikat és munkahelyi elvárásaikat ismerő szakembereket. Az együttműködésnek köszönhetőn a Miskolci Egyetem figyelemmel kísérheti a munkaerőpiaci igényeket, és igyekszik képzéseit annak mentén kialakítani, hogy hallgatói a munkaerőpiac által igényelt naprakész tudással rendelkezzenek. Az Egyetem ráadásul aktív szerepet vállal a Magyar Közút foglalkoztatottjainak szakmai továbbképzésében és abban, hogy hallgatói megfelelő mennyiségű és minőségű információhoz jussanak a társaság tevékenységéről. De az érintettek együttműködnek a hulladékok újrahasznosítása, a veszélyes hulladékok ártalmatlanítása, hulladékszegény technológiák kialakítása témákban új technológiai megoldások kidolgozásában, mely az egyik legégetőbb megoldásra váró feladat napjainkban.

„Fontosnak tartjuk, hogy a társaságunk tevékenységéhez kapcsolódó szakterületek minél közvetlenebb kapcsolatot alakítsanak ki a tehetséges fiatal mérnökökkel, ezáltal a hallgatókat minél inkább segítsük szakmai kiteljesedésükben, hogy a közeljövőben a társaság mérnökeként köszönthessük őket. A megállapodás biztosítja a képzés, a gazdaság és a munkaerőpiac még szorosabb összekapcsolódását, ezáltal biztosítva ezen hármas egyensúlynak fenntartását.” – mondta az aláírás kapcsán Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

„A Miskolci Egyetem, mint igazi Universitas, számos műszaki területen tudja segíteni a Magyar Közutat. A földtudományok és az anyagtudomány mellett a gépészmérnöki területeken is kimagasló kutatások folynak. Úgy gondolom, hogy magasan képzett szakembereket tudunk képezni ahhoz, hogy a partnereink megtalálják számításaikat. Az országos szinten is egyedülálló laborinfrastruktúra mellett a gyakorlatorientált képzés is kiváló alapja annak, hogy számos területen megfelelő tudást szerezzenek hallgatóink, és azt későbbi karrierjük során hasznosítani is tudják.” – nyilatkozta prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS