Bővíti a Magyar Közút a kerékpárutak üzemeltetésére használt speciális munkagépeinek számát

Folytatja a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kezelésébe tartozó több mint 1000 kilométernyi kerékpárút üzemeltetéséhez kapcsolódó nagyszabású géppark fejlesztését. 2019-ben 15 speciális munkagépet szerzett be a társaság, ennek folytatásaként idén további 5 speciális traktort és a hozzájuk tartozó adaptereket szereztek be a szakemberek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018 tavaszától kezdődően vette át a főutakkal párhuzamos lakott területen kívüli és az országos kerékpárút törzshálózat lakott területen kívüli kerékpárforgalmi létesítményeinek üzemeltetési és karbantartási feladatait. Ezzel egységes szemlélet és hatékonyabb munkavégzés mellett végezheti az országos kerékpárhálózat üzemeltetését és fenntartását. Az átadás-átvételt követően valamennyi helyszínen megtörtént az állapotfelmérés és a legsürgősebb beavatkozásokról is gondoskodtak a szakemberek.

Tavaly nyár óta az üzemeltetési és karbantartási feladatokra közel 2 milliárd forintot fordíthat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ráadásul a kezelésébe került, mostanra több mint 1000 kilométernyi kerékpárúthoz kapcsolódóan a gépparkján is további fejlesztési beruházásokat végezhet, állami, központi költségvetési forrásból. A gépjárműeszközpark fejlesztéseinek mostani második ütemében a társaság a nyílt közbeszerzési eljárás során kiválasztott beszállítótól vásárolt 5 új, speciális kommunális kistraktort a hozzá tartozó, a kerékpárutaknál alkalmazható speciális adapterekkel. A gépeket és adaptereiket kaszálási, hóeltakarítási, síkosság-mentesítési és burkolatseprési munkákhoz fogják használni a mérnökségi szakemberek. Az 5 darab traktorhoz front gémes kasza, sószóró, pótkocsi, kétszárnyú hóeke és homlokseprő is tartozik. A beruházás teljes költsége több mint nettó 182 millió forint volt.

A munkagépek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombathelyi, szentesi, kápolnásnyéki, tapolcai, makói mérnökségeire kerülnek majd. Az új munkagépek ünnepélyes átadására 2020. július 30-án, csütörtökön kerülhetett sor a KITE Zrt. sárbogárdi telephelyén. Az eseményen Tóth Péter, közlekedésért felelős helyettes államtitkár és Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese vett részt.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS