Újabb szakaszához érkeztek az M1-es autópálya helyreállítási munkálatai

Folyamatosan zajlanak az M1-es autópálya helyreállítási munkálatai Budapest és Tatabánya között, melyek újabb szakaszukhoz érkeztek ezen a héten. A szakemberek a Budapest felé vezető oldalon megnyitják a bicskei csomópontot, továbbá elindulnak a munkálatok a 34-es és a 31-es kilométerszelvények között is. Ugyanezen az oldalon 2020. július 20-án, hétfőn ideiglenesen, várhatóan 9 napra megnyitották a biatorbágyi csomópontot is, amíg a 28-as és a 17-es kilométerszelvények között elbontják a terelést. Ezt követően a csomópontot újra lezárják a kivitelezés végéig, november közepéig.

Ezen a héten a bicskei csomópont megnyitásával egyidőben a Budapest felé vezető oldalon a munkaterület a külső és a leálló sávból átkerül a belső sávba a 40-es és a 46-os szelvények között. A kivitelezési szakasz hosszabbítása a 34-es kilométerszelvénytől a 31-es szelvényig előreláthatólag a hét második felében valósulhat meg. A hosszabbított szakaszon szeptember végéig dolgozik várhatóan a kivitelező. Az utolsó, 16-os és 19-es szelvények közötti szakaszon a terelés kiépítése július végére várható, ezzel egyidőben bontják el a szakemberek a tatabányai szakasz terelését az 56-os és 62-es kilométerszelvények között. Az utolsó szakaszon várhatóan november közepéig dolgozik majd a kivitelező, amely a biatorbágyi felhajtó ágat is érinti, így az a jelenlegi ideiglenes nyitást követően a kivitelezés teljes ideje alatt zárva marad. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt javasolja, hogy a közlekedők Biatorbágyról a Sasfészektó pihenőhelynél hajtsanak fel az M1-es autópályára, mert ezzel a kis kerülővel jelentősen csökkenthető a torlódások mértéke.

A társaság továbbá a lezárt felhajtó miatt kialakult torlódások mérséklése érdekében az M0-ás autóút és az 1-es főút csomópontjában még az iskolakezdést megelőzően forgalmi rend módosítást tervez bevezetni. A módosítás után az 1-es főúton Biatorbágy felől a körforgalomba a forgalom két sávon hajthat be, továbbá a körpályán részben két sávot alakítanak ki. A részint spirális körforgalmi kialakításnak köszönhetően a csomópont kapacitása növekedni fog, a forgalom a körforgalmon dinamikusabban fog tudni keresztül haladni. A spirális körforgalom kialakítást követően a Biatorbágy felől érkezőknek még a körforgalomba való behajtás előtt sávot kell választaniuk, ami előre meg fogja határozni, mely kijáraton lehet majd elhagyni a körforgalmat. A külső sávban érkezők az ipari park felé, illetve az 1-es főúton Budapest felé fognak tudni tovább haladni, míg a belső sávban érkezők az M0-ás autóút felé haladhatnak majd tovább.

Az autópálya Győr felé tartó oldalán a 18-as és a 28-as szelvények között végeztek a kivitelezők, a forgalomkorlátozást elbontották. Ezen a pályaoldalon már csak a 60-61-es szelvények közötti szakasz helyreállítása van hátra, amelyre augusztus elején kerül sor. Az itt zajló munkálatok ideje alatt a terelés a 60-as és a 63-as kilométerszelvényekben található üzemi átjárókon történik majd. A beavatkozás érinti a Tatabánya Újváros csomópont Győr felé felhajtó ágát, amelyet a külső- és leállósávok építésének időtartamára lezárnak, előreláthatóan szeptember közepéig. A kivitelezési munkák ezen a szakaszon október végéig zajlanak majd.

A helyreállítási munkákhoz kapcsolódó aktuális korlátozásokról, az érintett csomópontok, fel- és lehajtók aktuális zárásairól vagy újranyitásáról folyamatosan, naprakész információk érhetőek el a www.utinform.hu oldalon.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS