Több mint 1000 kilométer kerékpárút került állami kezelésbe

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe került az önkormányzati beruházásban idén elkészült Csongrád-Csanád megyei szatymazi kerékpárút külterületi szakasza, ezzel együtt a cég jelenleg több mint 1000 kilométer kerékpárút üzemeltetését végzi immár országszerte. A társaság 2018 tavaszától kezdődően vette át a főutakkal párhuzamos és az országos törzshálózatba tartozó, lakott területen kívüli kerékpárutak üzemeltetését és fenntartását az érintett önkormányzatoktól. Idén az üzemeltetési munkákon túl többek között a Balaton és a Fertő tó körüli kerékpárúton felújítást is végez a társaság.

A 32 ezer kilométernyi országos közút üzemeltetésén túl két év leforgása alatt több mint 1000 kilométer kerékpárút üzemeltetése került állami kezelésbe. Legutóbb a szatymazi önkormányzat beruházásában, az 5-ös főút mentén épült, közel 1,3 kilométeres kerékpárút és a hozzá tartozó kerékpáros híd kerülhetett a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez.

Az üzemeltetési munkákon túl, jelenleg több helyszínen zajlanak felújítási munkák is az állami kezelésű bicikliutakon. A Balatoni Bringakörön, a Balaton északi partján zajló munkálatok várhatóan július elejére érnek véget. A beavatkozások a Balatonfűzfő-Balatonalmádi, a Balatonszepezd-Szepezdfürdő, az Ábrahámhegy-Badacsonyörs és a Balatonederics-Veszprém/Zala megyehatár közötti szakaszt, illetve a zánkai Erzsébet-tábor környékét, továbbá Zala megyében Vonyarcvashegyet érintik. Megújul idén júniusban a Fertő-tó körüli kerékpárút 6,4 kilométeres szakasza is bruttó 293,2 millió forintból. A kerékpárút teljes rekonstrukción esik át, a szakemberek kicserélik az alapréteget, új kötő- és kopóréteget építenek, stabilizálják a padkákat és a szakaszon található hidat is felújítják. De nemcsak felújítások zajlanak az idei évben, ugyanis több új építésű hálózati elemmel is bővülni fog hamarosan az állami kerékpárúthálózat: hamarosan használatbavételi engedélyt kap az Eger-Egerszalók kerékpárút és az utolsó simításokat végzik a kivitelező a Tisza-tó körüli új kerékpárutak és kerékpáros hidak építése kapcsán is. A kerékpárutakon kívül több kerékpáros útvonal táblázása is folyamatban van, mellyel szintén a kerékpáros közlekedés népszerűsítése a cél.

A kerékpárutakhoz kapcsolódóan a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019-ben nagyszabású géppark fejlesztést hajtott végre. A program keretében 15 speciális traktort és a hozzájuk tartozó téli-nyári adaptereket szereztek be, hogy a bicikliutak napi üzemeltetési feladatait maradéktalanul elláthassák a szakemberek. A beszerzéseket az idei évben is folytatja majd az állami közútkezelő további 5 téli és nyári adapterekkel felszerelt traktorral.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. weboldalán az alábbi linken további háttérinformációk érhetőek el az állami kezelésű kerékpárutak üzemeltetésről, létesítményjegyzékekről és egy online térkép is megtalálható, melyen az egyes kerékpárutakra kattintva további adatokat találhatnak az érdeklődők: https://internet.kozut.hu/ceginformacio/kerekparut-uzemeltetes/.

A sajtóeseményen beszédet mondott Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, valamint Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS