Fainjektálással védi a Magyar Közút Keszthely és Bárdudvarnok vadgesztenye fasorait

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nemcsak 32 ezer kilométernyi országos közúthálózat burkolatának javítását, hanem a közutak mentén húzódó növényzet gondozását is folyamatosan végzi. A kaszálási munkákon kívül a társaság munkatársai legutóbb hazánk legimpozánsabb és leghosszabb, helyi védelem alatt álló idős vadgesztenye fasorát mentették meg a kártevőktől Keszthelyen és Bárdudvarnokon. A fákra és emberekre nézve kevésbé előnyös hagyományos permetezés helyett úgynevezett injektálást alkalmaztak a fák védelme érdekében, ezt a módszert idén először használták nagyobb mennyiségben.

A Festeticsek hagyatéka az a védett vadgesztenyesor, amely Keszthely városának központjától a Balaton Múzeumtól indulva, a 71-es főút mentén, egészen a Csókakői-patakig tart. Az út két oldalán található közel 800 fa mintegy 4 kilométeres útszakaszt díszít, mely minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt bokrétában nyíló virágaival vagy éppen zöldalagutat formáló lombjaival. Azonban vegyszeres védekezés hiányában az úgynevezett vadgesztenyelevél-aknázómoly augusztus derekára akár teljes lombhullást okozhat ezeknél a fáknál, így más betegségek is könnyebben támadnák meg a gesztenyefákat, azok állapota pedig néhány éven belül jelentősen leromolhat.

A fák permetezése nehéz feladatot jelent a szakemberek számára, mert közterületen nagyon kevés növényvédő szer alkalmazható a lakosság védelme érdekében, a matuzsálem korú és méretű fák megközelíthetősége permetezőgépekkel pedig nehézkes. Gyakran csak a fák koronája alól tudnak a szakemberek permetezni, ezzel a technikával azonban egy 20 méter magas fa csúcsa már nem érhető el. Ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén először nagyobb mennyiségben alkalmazta vadgesztenyék injektálással történő növényvédelemét. Keszthely területén összesen 90 fát kezeltek ezzel a módszerrel a Balaton Múzeumtól a Festetics György úton a Csárda utcáig minkét oldalon. Ezt a módszert alkalmazták Bárdudvarnok határában is egy több mint 100 éves fasor kisebb szakaszán. A helyi önkormányzat saját költségére vállalta a fasor további részének kezelését is.

A technológia alkalmazásával a rovarölőszer közvetlenül a fák törzsébe jut be, ami a lombkorona felé szállítódó vízzel keveredve eljut a fa leveleibe. A tojásból kikelő lárvák táplálkozása leáll, miután néhány sejtnyi mennyiséget elfogyasztottak az injektált fák leveléből. Ezek a kezdődő aknák csak mikroszkópikus méretűek, így elmarad a fák nyár végi, korai lombhullása, jó kondíciójuk tovább megmaradhat, így jobban ellenállnak a kórokozóknak, sebeik pedig gyorsabban gyógyulnak be. Egy kezelés két éven keresztül hatékony védelmet biztosít a kártevő ellen, csak ezt követően kell megismételni az injektálásos eljárást.

A vadgesztenyét egyszerű szaporíthatósága és az urbánus körülményekhez való jó alkalmazkodó képessége miatt sok helyen telepítették a 19. és a 20. században országszerte. A vadgesztenyelevél-aknázómoly az 1990-es évek vége felé törte meg az idilli helyzetet és támadta meg a fákat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért kiemelt feladatának tekinti a közutak mentén található idős fák lehetőség szerinti védelmét.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS