Tartsd az irányt!

Sajnos egyre gyakoribbá váltak az autópályán menetiránnyal szemben történő felhajtások. Hogy mit tesz a Magyar Közút és mit tehetnek a közlekedők az incidensek megelőzése és kezelése érdekében, „Tartsd az irányt!” minikampányunkból megtudhatják.

Mit tesz a Magyar Közút annak érdekében, hogy a gyorsforgalmi utakon megelőzze a forgalommal szemben haladás okozta baleseteket?

Társaságunk eseményfelismerő kamerákat és szenzorokat telepít, melyek azonnali riasztást adnak le, ha a menetiránnyal szemben haladó autót érzékelnek. Emellett természetesen valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítjük a tájékozódást. Célunk, hogy a  gyorsforgalmi utak valamennyi lehajtóágán legalább két tábla figyelmeztet az egyirányú forgalmi rendre. A közelmúltban egyre gyakrabban előforduló incidensek kapcsán folyamatosan egyeztetünk más országok közútkezelőivel, megosztjuk tapasztalatainkat, figyelemmel kísérjük a nemzetközi gyakorlatot, fejlesztéseket. 

Hogyan kezeli a társaságunk, ha forgalommal szemben haladó járműről szerez tudomást?

Amint a forgalommal szemben haladó járműről bejelentést kapunk, haladéktalanul értesítjük a rendőrséget és az illetékes mérnökségünket, ezzel párhuzamosan figyelmeztető üzenetet írunk ki a változtatható jelzésképű táblákon és kameráinkon folyamatosan nyomon követjük a forgalommal szemben haladó járművet. Egyeztetünk a rádiókkal, hogy a közlekedési hírekben értesítsék a közlekedőket.

Mit tegyen, ha lát egy forgalommal szemben haladó járművet?

Használja a legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont! Ha erről telefonál, azonnal tudni fogjuk, hogy pontosan honnan hív minket és gyorsabban tudunk intézkedni, valamint a rendőrséget is értesíteni vagy hívja a 112-es segélyhívó számot.

Mit tegyen, ha hírt kap arról, hogy Önhöz közel a forgalommal szemben halad egy jármű?

Őrizze meg a nyugalmát és csökkentse a sebességét! Növelje a követési távolságot a saját és az Ön előtt haladó autó közt, majd soroljon be a külső sávba és ne előzzön!
Ha lehet, várakozzon a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély!

Mit tegyen, ha eltévesztett egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton?

Soha ne forduljon meg vagy tolasson vissza az autópályán, autóúton.
A hazai gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak különszintű csomópontok, azokon keresztül biztonságosan lehajthat és megfordulhat. Ha pihenőhelyet, vagy leállóöblöt talál, álljon meg, és ha teheti, tekintse át a lehetséges útvonalat a tévesztés javítására!
Figyelje a közúti jelzéseket, útirányjelző táblákat, hogy újratervezhesse útvonalát (előfordulhat, hogy új építésű útvonal nem szerepel a navigációs készülékén, kérjük a közúti jelzéseket kövesse)
Kérjen segítséget az Útinformtól, hogy optimális útvonalát megtervezhesse: www.utinform.hu, 06-1-336-2400

Mit tegyen és mit ne tegyen, ha észrevette, hogy a forgalommal szemben halad?

Kapcsolja be a vészvillogót és lehetőség szerint húzódjon le a leállósáv szélére vagy forgalmi sávon kívülre és álljon meg!
Vegye fel a láthatósági mellényét, szálljon ki az autóból és várakozzon a korlát mögött, majd hívja a 112 segélyhívó számot!
Semmiképpen ne tolasson vissza a felhajtóra és ne forduljon meg, ne hajtson keresztbe az úton!

 

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
MEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS