Nő a forgalombiztonság a megújult Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3305-ös és 3304-es jelű összekötő utakon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el. A program egyik elemeként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 3305-ös jelű Mezőkeresztes – Mezőcsát összekötő út 3 kilométeres szakasza teljes körűen újult meg. Hazai forrásból a megyében 35 útszakasz újult meg, 8,5 milliárd forint összegben, köztük a 3304-es jelű Mezőnyárád – Szentistván összekötő út 2 kilométeres szakasza.
A TOP-1.3.1-15-BO1-2016-00001 azonosító számú, „Közlekedésfejlesztés Borsod megyében I.” elnevezésű projektet a Társaság 5,298 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósította meg. A projekt részeként 19 útszakasz újult meg, közte a 3305-ös jelű út több mint 3 kilométer hosszon, melyet a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, a HE-DO Kft. mintegy nettó 140 millió forintból valósított meg. A hazai forrásból megújult Mezőnyárád – Szentistván összekötő út 2 kilométeres szakaszának munkálatait szintén a HE-DO Kft. végezte mintegy nettó 110 millió forintból.

Az összekötő utak érintett szakaszának teljes körű felújítása során a meglévő burkolat felületkezelése után 2,5 cm kiegyenlítő réteg és 3,5 cm aszfalt kopóréteget építettek be a szakemberek. Az eldeformálódott helyeken a pályaszerkezet teljes cseréjét három réteg aszfalt és zúzottkő útalap felhasználásával végezték el. Mindkét útszakaszon gondoskodtak az árkok növényzetgondozási munkáiról, és stabilizálták a padkát. Ezen felül a 3305-ös jelű úton megújult a mezőkeresztesi Kácsi-patak híd is, illetve a 0+600-as és 1+100-as kilométerszelvények között a főpálya mellett a kétoldali parkoló sáv aszfaltozása is megtörtént.

A felújított útszakaszok ünnepélyes átadásán a vendégeket Mezőkeresztes polgármestere, Majoros János köszöntötte, majd ünnepi beszédet mondott Tállai András, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, a beruházás részleteit pedig Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese ismertette.
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében országosan 2018-ban több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indult el. Ebből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 70 kilométernyi út felújítása valósult meg európai uniós forrásból. A programról további információk elérhetőek a www.kozut.hu oldalon.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS