TN-ITS kiválósági díj pályázat

A Magyar Közút az ITS Hungary kiválósági díj pályázati felhívására a TN-ITS szolgáltatás kialakításával pályázott. A díj odaítélése az egyesület 2019.05.22-én megrendezésére kerülő közgyűlésén kerül sor.

A TN-ITS GO elnevezésű projekt során arra vállalkoztunk, hogy harmonizált formátumban tegyük megoszthatóvá a statikus úttal kapcsolatos tér-adatokat.
A projekt során a közútkezelők és a térképkészítők közötti közvetlen került kialakításra, elősegítve ezzel a még frissebb és pontosabb adatok hozzáférhetőségét és cseréjét. A TN-ITS GO egy olyan módszertan, eljárások/megoldások összessége, amely a téradatcsere megvalósításához nyújt támogatást az ITS-alkalmazások fejlesztésén keresztül. A kezdeményezéshez 2018-ban csatlakozott a Magyar Közút, korábban 4 országban került kialakításra a szolgáltatás, mely velünk együtt újabb 6 országgal bővült. Az újonnan csatlakozó tagországok közül elsőként nálunk érhető el a szabványos adatcsere protokoll.

A résztvevő tagországok és partnerek számának növekedésével a TN-ITS szolgáltatás jelentősen hozzá tud járulni az országok közötti átjárhatóság javításához a harmonizált szolgáltatás kialakításával. A konzorcium céljai között szerepel a CEN TS 17268 technikai leíráson alapuló szolgáltatás további kiterjesztése.

A Magyar Közúton kívül a projektben részt vevő partnerek:
ERTICO-Belgium; TomTom-Hollandia; HERE Technologies-Hollandia; Flemish Department of Mobility and Public Works-Belgium; RWS (Rijkswaterstaat-Ministry of Infrastructure ant the Environment)-Hollandia; Ministry of Transport Communications and Works of Cíprus-Ciprus; Lithuanian Road Administration – Litvánia; IGN (Institut National De L’information Géographique et Forestiere)-Franciaország; Swedish Traffic Administration-Svédország; Department for Transport DfT-Anglia; DTTAS Department os Transport, Tourism and Sport-Írország; European Transport Safety Council-Belgium; The Finnish Transport Agency-Finnország; Infraestruturas de Portugal-Portugália; Slovenian Traffic Safety Agency-Szlovénia

1. ábra
TN-ITS szolgáltatás folyamata a magyarországi úthálózatra

A Magyar Közút a fejlesztést Európai Uniós forrásból saját szakemberi irányításával, külső vállalkozó, a GeoX Kft. bevonásával végezi.

Verdes Máté
intelligens közlekedési rendszerek osztályvezető

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
MEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS