Így újul meg az M7-es autópálya 20 kilométeres szakasza – részletes információk a közlekedőknek

​Több mint 20 kilométeren újul meg az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldala, a 90-es és a 111-es kilométerszelvények között. Az útalapot is érintő felújítási munkák két ütemben valósulnak meg. Az idei évben 8 kilométernyi szakasz újul meg az alábbi tervek szerint.

Az augusztus 20-ai hosszú hétvégét követően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. augusztus 22-én adta át az M7-es felújításának első üteméhez kapcsolódóan a munkaterületet a kivitelezőnek. Első körben a 102-es és 111-es kilométerszelvények között, vagyis a Siófok Centrum és a Zamárdi csomópont között újul meg a pálya Letenye felé vezető 8 kilométeres szakasza. A terelés kiépítése megkezdődött, a sávelhúzással megvalósuló felújítás augusztus 24-én reggel indul el.

A pályaoldal felújítása a Siófok Centrum csomópont előtt 2 kilométerrel kezdődik és a Zamárdi csomópont előtt fejeződik be. A Letenye felé vezető oldal forgalmát a főváros felé vezető oldalra terelik át. Mivel a Budapest felé tartó irányban összesen három sáv áll rendelkezésre, ezért a főváros felé a leállósávon és a külső sávon, míg a Letenye irányába egy sávon haladhat a forgalom. 
 

Az első ütem során augusztus 24-től egészen szeptember 18-ig az építési szakaszon belül a Siófok Centrum csomóponti lehajtás minden jármű számára biztosított lesz, azonban a felhajtási lehetőség ebben a körforgalmi csomópontban Letenye irányban megszűnik minden jármű számára a kivitelezés teljes időtartamáig.

Ezt követően szeptember 18-a és október 20-a között megszűnik a Siófok Centrum csomópontban a lehajtási lehetőség, ezért a 65-ös főút felé irányuló személygépjármű forgalom számára lehajtási jelzéseket helyeznek ki a szakemberek az M7-es autópálya Szabadi-Sóstó lehajtójánál. A tehergépjármű forgalom számára Siófok után lévő Zamárdi csomópont nyújt lehajtási lehetőséget a 65-ös főút és Siófok Centrum irányába. A tehergépjárművek a Zamárdi csomóponti ág – 7-es főút körforgalmi csomópontjában megfordulva hajthatnak vissza az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalára, majd az autópálya Siófok Centrum csomóponti lehajtó ágát használva tudnak eljutni a 65-ös főútra.

A lehajtási és felhajtási lehetőségeket az autópályán és a 7-es főúton is sárga alapú útbaigazító táblán jelezik a gépjárművezetők számára.

A 65-ös főúton a Siófok lakott területen belüli szakaszáról érkező személy-és tehergépjárművek Letenye irányába az M7-es autópályára a Zamárdi csomópontban hajthatnak fel. A Zamárdi felé irányuló felhajtási lehetőséget szintén sárga előjelző táblák jelezik a 65-ös főút körforgalmi csomópontban, illetve Siófok központjában a 7-es – 65-ös főút csomópontjában is.

Ábrán mutatjuk, hogyan közlekedhetnek az autósok:

Az M7-es autópályán a munkálatok során az építési területen a Letenye felé irányuló teher- és gépjárműforgalom számára 3,75 méter széles forgalmi sáv lesz biztosított 80 km/órás sebességkorlátozással és előzési tilalommal. A Budapest felé irányuló teher- és gépjárműforgalom számára pedig 3,25, illetve a leállósávban 3,5 méter széles forgalmi sáv lesz biztosított, szintén 80 km/órás sebességkorlátozás mellett, ezen kívül ezen a szakaszon a tehergépjárművekre vonatkozó előzési tilalom is érvénybe lép.

A mintegy 20 kilométert érintő burkolatfelújítási munkák mellett összesen 5 helyen hídfelújítási munkák is zajlanak majd, melyek szintén forgalomkorlátozásokkal járnak majd. Az egyes építési fázisokról és az azokhoz kapcsolódó forgalomszervezési változásokról a beruházó, Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan ad majd tájékoztatást.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket az úton dolgozók és a többi járművezető biztonsága érdekében, hogy a munkaterületen érvényes ideiglenes sebességhatárokat mindenképpen tartsák be! Tekintettel arra, hogy a felújítási munkák idején hosszabb menetidővel számolhatnak a közlekedők, ezért az autósoknak ajánlott még indulás előtt tájékozódniuk a korlátozáshoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a cég Útinform szolgálatánál a +36-1-336-2400-as telefonszámon, illetve a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.
 
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS