Hogyan is kell használni egy egyszerű körforgalmat?

Egyszerű körforgalom

A kezdetben újszerűnek mondható egyszerű egyirányú körforgalmi csomóponti megoldást ma már senkinek sem kell bemutatni. Alkalmazása az úthálózaton jól beváltnak mondható. Elterjedésében nagy szerepet játszott, hogy a körforgalom a hagyományos útkereszteződésekhez viszonyítva biztonságos, egyenletes járműlefolyást biztosít, nagy biztonsági fokkal rendelkezik a gyalogosok és kerékpárosok átvezetése szempontjából, valamint üzemeltetési költsége alacsony.

Hogyan is kell használni egy egyszerű körforgalmat?

A körforgalom jellegéből adódik, hogy benne tilos: megállni, megfordulni, valamint hátramenetet végezni. A tiltások mellett számos kötelezettség vonatkozik ránk a körforgalom megközelítése és az oda való behajtás során.

Nézzük meg, mire kell figyelnünk a körforgalomban való közlekedésnél:
A körforgalmat megközelítésekor nagy figyelemmel kell lenni az útirányjelző táblákra. Ezek jelzései alapján időben eldöntheti, hányadik kijáraton keresztül érhetjük el úti célunkat.
A körforgalmat csökkentett sebességgel közelítse meg! Készüljön fel az elsőbbségadási kötelezettségre! Lakott területen kívül a körforgalom előtt 150 méterrel KRESZ tábla is figyelmezteti a jáművezetőt.
A körforgalom úttestén haladó járműveknek elsőbbségük van a kör-forgalomba behajtó járművekkel szemben.
A körforgalomba való behajtást irányjelzővel nem kell jelezni, de nem is tiltott abban az esetben, ha ezzel a közlekedés többi résztvevőjének plusz információt szolgáltatunk. A körforgalomból való kihajtást minden esetben irányjelzővel jelezni kell.
A be- és kihajtás során nagy figyelemmel kell lennünk a gyalogos és a kerékpáros forgalomra. Azok elsőbbsége esetén kötelességünk számukra biztosítani a biztonságos átkelést.
Kerékpárral, vagy motorral közlekedik? Ne vágja le az ívet!

A körforgalom továbbra is egy kanyarodó pálya, ezért ne válasszon indokolatlanul nagy sebességet az áthajtásra!
Az egyes kijáratoknál – általában a szigetben elhelyezett – kijárati jelzőtábla mutatja az adott irányra vonatkozó úti célt.
Nem baj, ha elsőre eltévesztette a kijáratot, menjen még egy kört! 

Letölthető formátumbanitt érhető el.

 

 

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
MEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS