A Magyar Közútnál is vége a télnek: több mint 261 ezer tonna sót és közel 17 millió liter kalcium-klorid oldatot használtak fel az elmúlt hónapokban


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018. március 26-án lezárta a 2017-2018-as téli üzemeltetési időszakát, így a következő hónapokban a lokális és nagyfelületű burkolatjavítási, valamint a teljes körű útfelújításokra, továbbá a növényzetgondozási és burkolatjel festési munkákra helyezik a hangsúlyt a szakemberek. Az elmúlt szezon enyhébb téli időjárása ellenére a társaság fennállása óta a legnagyobb mennyiségű, több mint 261 ezer tonna útszóró sót és közel 17 millió liter kalcium-klorid oldatot juttatott ki a síkosságmentesítési munkái során.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2017-2018-as téli üzemeltetési szezonja november 10-től egészen március 26-ig tartott. Az előző téli időszakhoz képest jóval csapadékosabb volt az időjárás, kevesebb havas nap volt, de megnőtt az ónos esős és esős napok száma. Legutóbb 2013-ban és 2015-ben volt ehhez hasonló mennyiségű csapadék. A fagyási-olvadási ciklusok gyakrabban jelentkeztek, valamint az enyhébb idő mellett éjszakánként, hajnalonként is rendszeresen fagypont alatti volt a hőmérséklet. A szokásos március 15-ig tartó időszakot az elmúlt két hét télies, hófúvásos, ónos esős időjárása miatt meg kellett hosszabbítania a szakembereknek, de mostantól országszerte, 93 mérnökségen keresztül végzik a tavaszi, tartósabb és nagyobb volumenű beavatkozási munkákat.
A társaság 2005-ös megalakulása óta, a 2017-2018-as téli üzemeltetési időszakban juttatta ki az utakra a legtöbb síkosságmentesítő anyagot. 2017. november 10-től kezdődően több mint 261 ezer tonna sót és közel 17 millió liter kalcium-klorid oldatot használt fel az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózaton. A beavatkozások során a közútkezelő mintegy 700 munkagépből álló gépparkja összesen több mint 157 ezer munkaórát teljesített az utakon. Az univerzális eszközhordozókat a napokban átszerelik a tavaszi beavatkozásokhoz szükséges adapterekkel, így hamarosan, a melegaszfalt keverő telepek újranyitását követően országosan is nagyobb volumenű, és tartósabb lokális burkolatjavítások kezdődhetnek el, a teljes körű útfelújítások indítása mellett.
(A megyei bontású adatok awww.kozut.hu oldalonerre a linkre kattintva érhetőek el.)
További információ:
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály
1024 Budapest, Fényes Elek utca 7-13.
E-mail:kommunikacio@kozut.hu
Weboldal:www.kozut.hu
Facebook:www.facebook.com/MagyarKozut
Instagram:https://www.instagram.com/magyarkozut

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
MEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS