A MAGYAR KÖZÚT ARRA KÉRI AZ AUTÓSOKAT, HOGY A HÓFÚVÁSOS ÉS ÓNOS ESŐVEL ÉRINTETT TERÜLETEKEN MAJD NE INDULJANAK ÚTNAK!

Sajtóközlemény – Budapest, 2018. március 17.
Szombat délelőtt országszerte még sok helyen 0 fok feletti hőmérséklet és csapadékmentes idő volt jellemző, de délutántól több megyében is rövid idő alatt 15-20 centiméternyi friss hó, ezzel együtt viharos, 80 km/óra körüli széllökések, illetve ónos eső is várható. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mintegy 700 munkagéppel végzi majd folyamatosan a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit, de arra kéri az autósokat, hogy a hófúvással és ónos esővel érintett területeken ne induljanak útnak!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint délutántól észak, északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. A délnyugati-északkeleti tengely mentén, a Nagykanizsa-Miskolc közti széles sávban alakulhat ki a legnagyobb, akár 10-15 centiméter körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 centiméternyi friss hótakaró. Elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati felén akár 20 centimétert meghaladó hó is hullhat. Erős hófúvásra szombat estétől vasárnap délelőttig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is számíthatnak a közlekedők. Ezeken a részeken viharos (60-85 km/órás, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 km/óra körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás. A késő délutáni, esti óráktól az ország délkeleti, keleti megyéiben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jég képződhet.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 mérnökségén keresztül a következő napokban is több mint 700 munkagépe és mintegy 4000 szakembere fogja végezni folyamatos rotációban, ütemezetten, 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton. A társaság szakemberei gondoskodnak róla, hogy még a havazás előtt valamennyi szakaszon elvégezzék a szükséges előszórásokat, ezt ugyanakkor nehezíti, hogy több helyen esőből vált havazásra az idő. A közútkezelő a következő napokban is az utak hierarchikus rendje szerint végzi majd a beavatkozásokat. Ugyanakkor a fenti időjárási körülmények miatt a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvással és ónos esővel érintett területeken ne induljanak útnak, ugyanis a munkagépek által a burkolatról letakarított havat a viharos, 80-90 km/órás széllökések percek alatt visszahordhatják az úttestre, így akár rövid idő alatt is nehezen járhatóvá válhatnak utak. Az ónos esővel érintett területeken pedig a kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat az intenzívebb csapadék lemoshatja, így hatékonyan csak az ónos vagy fagyott eső elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri az autósokat, hogy a fentebb felsorolt térségekben a viharos szél és ónos eső elálltáig ne induljanak útnak! Azt követően is fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekedjenek és utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható awww.utinform.hu és awww.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán továbbra is kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők:http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.
Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS