Figyelmeztetés – az ország nagy részén tartós ónos eső nehezíti a közlekedést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek esti figyelmeztetése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Tolna megyében narancssárga, míg Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megyében citromsárga riasztás van érvényben ónos eső miatt. Ezért a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy az érintett megyékben csak akkor induljanak útnak, ha tájékozódtak előtte az aktuális út- és látási viszonyokról.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este még több területre adott ki ónos eső miatti figyelmeztetést. Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megyében citromsárga riasztás van érvényben, míg Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Tolna megyében tartós, több órás intenzívebb ónos eső várható. De már most is számos térségben, az ország nagy részén esik ilyen típusú csapadék.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 330 saját munkagéppel dolgozik az érintett területeken, de ónos eső idején a síkosságmentesítési munkákat nehezebben láthatja el a társaság, mivel a csapadék folyamatosan lemossa a burkolatra kijuttatott sót. A munkagépek és szakemberek is 12 órás váltott műszakokban, folyamatos végzik a síkosságmentesítési feladatokat, csak pénteken eddig közel 8400 tonna sót és 517 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki, valamint az ónos esővel intenzívebben érintett területeken kőzúzalékot is alkalmaztak érdesítésként. A fentiek miatt ugyanakkor az ónos esővel érintett területeken jelenleg is többnyire síkos útszakaszokra számíthatnak a közlekedők.
A társaság ezért arra kéri az ónos esővel érintett területeken közlekedőket, hogy ha tehetik, az ónos eső elálltáig ne induljanak útnak, ha halaszthatatlan utazásuk van, előtte mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról. A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, minden telefonos elérhetőségük megtalálható awww.utinform.hu és awww.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők:http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.
 
További információ:
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS