Aktuális út- és látási viszonyok az országos közúthálózaton

Az ország nagy részén továbbra is változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással érintett térségekben a kora reggeli órákban mintegy 400 munkagéppel végezte a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Valamennyi országos közút járható, de az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szerda reggeli összesítése alapján a Dunántúl túlnyomó részén szállingózik a hó, Bicskénél hódara esik, a csapadékmentes területeken is borult, felhős az ég. A Dunától keletre Gödöllő, Monor, Kecskemét, Hajdúnánás és Ófehértó környékén havazást, másutt többnyire hószállingózást, havas esőt jeleztek. A Tiszától keletre jellemzően eső esik. A gyorsforgalmi utak mindenhol jól járhatóak, jellemzően sónedvesek. A főutakon az ország középső részében, a havazásban érintett területeken előfordulhatnak még latyakos szakaszok. A mellékutak az intenzívebb havazásban érintett területeken, így az ország középső harmadában többnyire latyakosak, Sárvár, Kiskunhalas és Heves térségében pedig egyelőre téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők.
 
Hétfő óta több száz munkagép végzi folyamatos rotációban a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az országos közúthálózaton. A héten eddig összesen mintegy 14 ezer tonna sót és csaknem 500 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek a havazásban érintett területekre. A reggeli órákban mintegy 400 munkagép dolgozott az utakon.
 
A hóeltakarítási munkákat hétfő este óta ütemezetten látja el a közútkezelő, első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg intenzív havazás esetén.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható awww.utinform.hu és awww.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, amely ezen a linken érhető el:http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS