Aktuális út- és látási viszonyok – Megszűnt a nehézgépjárművek korlátozása a 82-es főúton

Home / Hírek / Aktuális út- és látási viszonyok – Megszűnt a nehézgépjárművek korlátozása a 82-es főúton

Aktuális út- és látási viszonyok – Megszűnt a nehézgépjárművek korlátozása a 82-es főúton

​Az ország nagy részén, főleg a dunántúli és a Duna-Tisza közti területeken továbbra is változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással érintett térségekben még hétfőn elvégezte a szükséges megelőző sószórásokat és a havazás óta is folyamatosan dolgozik a szükséges hóeltakarítási munkákon. Valamennyi országos közút járható, de az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd déli összesítése alapján a Dunántúlon, a középső országrészben, Pest és Heves megyében, a Mátrában, az Alföld középső területein és Csongrád megyében is havazik. A délkeleti országrészben, Békés megyében pedig havas eső, eső esik. Északkeleten egyelőre csapadékmentes az idő. A gyorsforgalmú utak, a fő- és mellékutak mindenhol járhatók. Jellemzően a Dunántúlon, Bács-Kiskun, illetve Csongrád megyében az intenzív havazásban érintett területeken egyes, főleg mellékúti szakaszokon ugyanakkor időszakosan téliesebb útviszonyokra számíthatnak az autósok.
 
Fontos változás a reggeli órákhoz képest, hogy a 82-es főút Veszprém megyei szakaszán a szakemberek a 9 órakor elrendelt preventív korlátozást 13 órakor feloldották, vagyis a 7,5 tonna feletti járművek újra közlekedhetnek ezen a főúton is.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd déli összesítése szerint mintegy 240 munkagépe végezte a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat folyamatos rotációban az országos közúthálózaton. Hétfő óta, a megelőző szórásokkal együtt mintegy 6900 tonna sót és csaknem 400 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek a havazásban érintett területekre. A hóeltakarítási munkákat hétfő este óta ütemezetten látja el a társaság, ez azt jelenti, hogy első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg intenzív havazás esetén.
 
A közútkezelő szakembereinek folyamatos munkavégzése mellett is időszakosan télies útviszonyok lehetnek egyes térségekben, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható awww.utinform.hu és awww.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők:http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.
 
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
MEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS