Az intenzív havazás nyomán télies útviszonyokra számíthatnak a Zala megyében közlekedők

​Szerda hajnaltól kezdődően Zala megye nyugati területein intenzív havazás kezdődött, ezt megelőzően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei elvégezték a szükséges megelőző sószórást, illetve folyamatosan végzik a hóeltakarítási munkákat, ennek ellenére egyes térségekben a fő- és mellékutakon is téliesebb útviszonyokra, korlátozásokra számíthatnak a közlekedők. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a megye útjain.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a szerdai havazás előtt megkezdte a szükséges preventív, megelőző síkosságmentesítési munkákat. Keddtől egészen szerda reggelig több mint 610 tonna sót és 22 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek, hogy a hó burkolatra történő letapadását megakadályozzák. Emellett az egyik legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, megerősített szolgálat mellett látják el feladataikat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei mérnökségei.
A hajnalban kezdődő intenzív havazás elsősorban a Nagykapornak-Zalakomár vonaltól nyugatra eső területeket érinti Zalában, a megye keleti területein ónos eső és havas eső is előfordul. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. teljes zalai gépjárműparkja, mintegy 30 munkagép dolgozik jelenleg is a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, ezen kívül az úgynevezett lehívható, szerződéses külső partnerek munkagépeit is az utakra rendelték. A társaság folyamatos munkavégzése mellett az intenzív havazás kapcsán egyelőre téliesebbek az útviszonyok. Egy korábbi baleset nyomán a 74-es főúton bevezetett forgalomkorlátozás miatt a hóeltakarítást végző munkagépek is lassabban tudják ellátni feladatukat, ezért a mentési munkák idejére Palin és Bak között átmenetileg korlátozzák a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését.
A nehézgépjárművel közlekedők más helyen is számíthatnak korlátozásra. A magyar-szlovén határon az M70-es autóúton a tornyiszentmiklósi határátkelőnél ugyanis a szlovén hatóságok a 3,5 tonna vagy annál nagyobb össztömegű tehergépjárműveket 7 óra 45 perctől nem engedik át az intenzív havazás miatt. A magyar oldalon legkésőbb a 194-es zalakomári pihenőnél a kamionokat kiterelik az M7-es autópályáról és csak a Horvátország felé autózókat engedik tovább. 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú és profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak Zala megyében! Érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható awww.utinform.hu és awww.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők:http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.
További információ:
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály
1024 Budapest, Fényes Elek utca 7-13.
Telefon: +36-1-819-9185
E-mail:kommunikacio@kozut.hu

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS