Reagálás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének levelére

​A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alábbi nyílt felhívására a következő választ juttattuk el:
Tisztelt Győrffy Balázs Elnök Úr!
A TV2 Tények című műsorában megjelent riport kapcsán tett észrevételeikre az alábbi választ adjuk.
Engedje meg, hogy mindenekelőtt kifejezzem, társaságunknak a legkevésbé sem áll szándékában kedvezőtlen színben feltüntetni a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások és gazdák tevékenységét. Általánosságban elmondható, hogy megyei és mérnökségi szinten is aktív, szoros és jó kapcsolatokkal rendelkezünk a gazdálkodókkal. Tisztában vagyunk vele, hogy a gazdák túlnyomó többsége szabályosan műveli földterületeit, hozzáállásukra a kirívó kivételek alapján sem tehető általánosító megjegyzés.
A magam és munkatársaim nevében ezúton is elnézést kérek mindazoktól, akik sértőnek találták a hivatkozott – és az alábbiakban kifejtett módon félreérthetően összeállított – televíziós híradást.
Társaságunk kommunikációs osztályát 2018. január 2-án kereste meg a Kisalföld című megyei napilap. Autósokkal és szakemberekkel folytatott beszélgetéseik alapján arról érdeklődtek, igaz-e, hogy amiatt jutnak el a vadak a közutakra, mert a gazdák az útpályáig szántják fel földjeiket. Erre alapvetően a társaságunk feladatairól nyilatkoztunk, megemlítve, hogy időnként mi is tapasztalunk olyat, hogy az utak melletti földeket művelők a szántással egyre közelebb jönnek az autósok számára biztosított útburkolathoz. De azt is megjegyeztük, hogy a hasonló esetekben egyeztetünk a gazdákkal, és ezek a megbeszélések általában eredményesek is.
                                                                                                 
A TV2 Tények című műsora ezt követően kifejezetten a vadbalesetekről érdeklődve készített riportot. A megadott tájékoztatásnak fontos eleme volt, hogy hangsúlyoztuk: számos oka lehet annak, hogy a vadak a közutakra jutnak, ebből csak az egyik az, ha a zöld sávként működő árkokat is beszántják. Semmiképpen sem tömeges jelenségről van szó, de sajnos a gyakorlatban előfordulnak olyan esetek, amikor ilyesmit tapasztalunk. Nem a gazdák általános tevékenységéről beszéltünk tehát, hanem arról, ha közúti területet is érintenek a földművelési munkáikkal. Az interjúban is arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az árkok beszántása elsősorban a közutak állapotában okozhat problémát.
A teljes beszélgetésből kivágott, adásba került rész valóban alkalmas lehetett arra, hogy a nyilatkozatot a szabályszerűen eljáró gazdák sérelmesnek érezhessék. Ismételten megkövetve minden érintettet, megerősítem, hogy a közlés általánosító olvasata a legkisebb mértékben feleltethető meg társaságunk álláspontjának. A Széchenyi István Egyetem által megfogalmazott szakértői megállapításokkal egyetértünk, hiszen számunkra is fontos az út menti zöld sáv kialakítása és megtartása. 
Bízom benne, hogy a fentiek alapján a továbbiakban is eredményes és jó kapcsolatot ápolhatunk valamennyi gazdálkodóval és mezőgazdasági szervezettel. Egyúttal tájékoztatom, hogy levelünket mi is közzétesszük weboldalunkon.
Budapest, 2018. január 17.
Üdvözlettel
Szilvai József Attila
vezérigazgató
Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
MEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS