ITS Hungary Egyesület évadzáró

Az ITS Hungary Egyesület szokásos év végi összejövetelére 2017. december 18-án került sor a Makadám Klubban. Az elnöki köszöntőt követően röviden áttekintésre kerültek az Egyesület 2017. évi tevékenységei és a jövő évi terveink, valamint tagjaink kicserélhették az intelligens közlekedési rendszerekkel kapcsolatos hazai tapasztalataikat is.
A rendezvényt Szilvai József Attila, az ITS Hungary elnöke, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy az intelligens közlekedési rendszerek (röviden ITS) egyre nagyobb szerepet tölt majd be a jövő közlekedésének szervezésében.

Az első előadó Verdes Máté beruházási főmunkatárs volt, aki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-2020 közötti ITS tevékenységét ismertette. Áttekintést adott a folyamatban lévő projekteket, kiemelte azokat a területeket, ahol együttműködésre van szükség más szereplőkkel és az eddig elért eredményeket, elvégzett tevékenységeket mutatta be. Ezek többnyire az önvezető és összekapcsolt autózást segítő, tájékoztató rendszerek, út menti infrastruktúra-fejlesztések, automatikus adatcsere együttműködések kialakítása szomszédos országokkal. 2020-ra az M1, M19, M7, és M0 gyorsforgalmi utak kooperatív eszközökkel lesznek felszerelve, amelyek segítségével a forgalom irányító központból valós idejű információkat kaphatnak az arra felkészített járművek, navigációs szoftverek (pl. Waze, IGO…).

A második előadó Csillik Ádám fejlesztési mérnök a Budapest Közút folyamatban lévő projektjeit mutatta be. Közös forgalmi menedzsment stratégiák kerülnek kidolgozásra a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel a főváros körüli utakon. A meglévő forgalmi monitoring és tájékoztató rendszer lefedettségét bővítik, a kommunikációs hálózatot és dinamikus parkolásirányítási rendszert is fejlesztik.

A harmadik és egyben utolsó előadó Magyari András a Közlekedéstudományi Intézet Közlekedési Módszertani Iroda irodavezetője volt, aki a Helyközi közösségi közlekedési információs rendszer projektet mutatta be. A nagyon informatív előadásából megtudhattuk, hogy országosan átjárható elektronikus jegyrendszer, egykapus jegy és bérlet vásárlási lehetőség és egységes információs szolgáltatás kerül kialakításra. A rendszer 2019 második negyedévére készülhet el mintegy 17,8 Mrd Ft IKOP forrásból.

Forgalomtechnikai és kezelői osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS