ITS Hungary Egyesület évadzáró

Az ITS Hungary Egyesület szokásos év végi összejövetelére 2017. december 18-án került sor a Makadám Klubban. Az elnöki köszöntőt követően röviden áttekintésre kerültek az Egyesület 2017. évi tevékenységei és a jövő évi terveink, valamint tagjaink kicserélhették az intelligens közlekedési rendszerekkel kapcsolatos hazai tapasztalataikat is.
A rendezvényt Szilvai József Attila, az ITS Hungary elnöke, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy az intelligens közlekedési rendszerek (röviden ITS) egyre nagyobb szerepet tölt majd be a jövő közlekedésének szervezésében.

Az első előadó Verdes Máté beruházási főmunkatárs volt, aki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-2020 közötti ITS tevékenységét ismertette. Áttekintést adott a folyamatban lévő projekteket, kiemelte azokat a területeket, ahol együttműködésre van szükség más szereplőkkel és az eddig elért eredményeket, elvégzett tevékenységeket mutatta be. Ezek többnyire az önvezető és összekapcsolt autózást segítő, tájékoztató rendszerek, út menti infrastruktúra-fejlesztések, automatikus adatcsere együttműködések kialakítása szomszédos országokkal. 2020-ra az M1, M19, M7, és M0 gyorsforgalmi utak kooperatív eszközökkel lesznek felszerelve, amelyek segítségével a forgalom irányító központból valós idejű információkat kaphatnak az arra felkészített járművek, navigációs szoftverek (pl. Waze, IGO…).

A második előadó Csillik Ádám fejlesztési mérnök a Budapest Közút folyamatban lévő projektjeit mutatta be. Közös forgalmi menedzsment stratégiák kerülnek kidolgozásra a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel a főváros körüli utakon. A meglévő forgalmi monitoring és tájékoztató rendszer lefedettségét bővítik, a kommunikációs hálózatot és dinamikus parkolásirányítási rendszert is fejlesztik.

A harmadik és egyben utolsó előadó Magyari András a Közlekedéstudományi Intézet Közlekedési Módszertani Iroda irodavezetője volt, aki a Helyközi közösségi közlekedési információs rendszer projektet mutatta be. A nagyon informatív előadásából megtudhattuk, hogy országosan átjárható elektronikus jegyrendszer, egykapus jegy és bérlet vásárlási lehetőség és egységes információs szolgáltatás kerül kialakításra. A rendszer 2019 második negyedévére készülhet el mintegy 17,8 Mrd Ft IKOP forrásból.

Forgalomtechnikai és kezelői osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
MEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS