Mezőkövesd-Bükkzsérc kerékpárút kialakítása és a mezőkövesdi közösségi közlekedés fejlesztése

​Több mint 1,7 milliárd forintot nyert Mezőkövesd Város Önkormányzata mint konzorciumvezető a Mezőkövesd–Bogács–Cserépfalu–Bükkzsérc településeket összekötő kerékpárút, valamint Mezőkövesd új buszpályaudvarának megépítéséhez. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00023 azonosító számú pályázatán nyert összegből összesen 20.627 méter biciklis út épül, a járási székhely helyi buszközlekedési csomópontja pedig a vasútállomáshoz kerül.

A projekt több elemből áll: egyrészt a kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése a Mezőkövesd-Bogács-Cserépfalu-Bükkzsérc településeket összekötő térségi jelentőségű kerékpáros útvonal megépítésével, másrészt Mezőkövesd közösségi közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése új pályaudvar megépítése, valamint a mezőkövesdi rendelőintézet előtti körforgalom kialakítása. A teljes pályázat befejezése 2020-ra várható.
KERÉKPÁRÚT A kerékpárút kialakítását 2018-ban kezdik, két ütemben: elsőként a Bogácsig, majd a Bükkzsércig tartó szakaszon. A beruházás a kerékpárút-hálózat fejlesztése mellett a térség adottságait kihasználva a munkaerő mobilitásának javítását, foglalkoztatási és turisztikai célokat is szolgálja. Az útvonal teljes hossza: 20.627 méter.
BUSZÁLLOMÁS A négy érintett önkormányzat, valamint az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. és a Magyar Közút Zrt. konzorciumban nyertes pályázatának teljes költsége 1,7 milliárd forint, melynek keretében változik a buszközlekedés is Mezőkövesden: a pályaudvar a vasútállomás mellé kerül, ahol egy modern, fedett forgalmi központot alakítanak ki. A tervek szerint a tömegközlekedés további ésszerűsítéseként – minta jellegűen – a MÁV-val közös információs rendszer kialakítását tervezik. A Mátyás király úton továbbra is megállnak majd a járművek, több helyen pedig nagyobb kapacitású buszöblöket alakítanak ki. A buszállomáshoz vezető, önkormányzati tulajdonú Dohány utcát kiszélesítik majd a növekvő forgalom miatt. A központ áthelyezésével jelentősen csökken a belváros zaj- és levegőszennyezettsége is.
KÖRFORGALOM Az új buszpályaudvar felé történő közlekedés teszi szükségessé a Mátyás király út-Széchenyi utca (Mezőkövesd Város Rendelőintézete előtti) csomópontjának körforgalommá alakítását: egy olyan korszerű, biztonságos csomópontot hoznak létre, melyben a kerékpárosoknak külön sávot jelölnek ki.

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS