Tengelysúlymérő állomás tesztelése miatt torlódások várhatóak az M1-es autópályán

​Mosonmagyaróvár térségében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában elkészült az M1-es autópályán, a Lajta pihenőhelyen kialakított tengelysúly-mérő ikerállomás. A létesítmény elsődleges célja, hogy a kiugróan magas nehéz tehergépjármű forgalommal érintett M1-es autópályán ki lehessen szűrni a túlterhelt, és ezáltal mind az út pályaszerkezetére, mind a többi közlekedőre veszélyt jelentő teherautókat.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezúton tájékoztatja a közlekedőket, hogy a mérőállomás éles indulását megelőzően szükséges kontrollmérések a 7,5 tonnánál nehezebb forgalom teljes kiterelésével fog történni a pálya mindkét oldalán. A rendszer tesztüzeme 2017. november 27-én, hétfőn kezdődik, amely során időszakosan kiterelik a szakemberek a teljes nehéz tehergépjármű forgalmat. A tehergépkocsi vezetőknek át kell hajtaniuk az előszűrő berendezésen, ahol egy tábla vagy visszairányítja őket az autópályára, vagy kisorolja őket hiteles mérésre. A mérés a tesztüzem alatt nem jár szankcióval, a tehergépjárművek a mérlegelés után néhány másodpercen belül továbbhaladhatnak. A pihenőhely többi része (a várakozóhelyek és a szolgáltatások) ezen idő alatt zárva lesznek. Tekintettel az M1-es autópálya jelenetős nehézforgalmára, a mérés várhatóan a forgalom lassulásával, kisebb torlódások kialakulásával járhat.
A Lajta pihenőhely a későbbiekben kifejezetten tehergépjárművek számára lesz megnyitva, a személygépjárművek a 150-es kilométer szelvényben található Hanság, illetve a 162-es kilométer szelvényben található Moson pihenőhelyeket vehetik majd igénybe.
A korlátozáshoz kapcsolódó forgalmi viszonyokról a nap 24 órájában tájékozódhatnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve awww.utinform.hu weboldalon.
A tesztüzem idejére a közlekedők türelmét és megértését kérik a szakemberek.
 
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS