Megkezdődött a turisztikai kerékpárutak kitáblázása


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017-ben 350 millió forint hazai forrást biztosít a kiemelt fontosságú turisztikai kerékpárutak kitáblázására. Az új, egységes arculatú táblák elsőként a Pannonhalma-Balatonfüred és a Fertőd-Keszthely szakaszokon jelennek meg.
A kormány Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos kezdeményezésére támogatja a kiemelt fontosságú turisztikai kerékpárutak kitáblázását. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kisforgalmú országos és önkormányzati utakon, erdei utakon és árvízvédelmi töltéseken helyez el útirányjelző és információs táblákat.
A 2017-es forrásmennyiség hét kiemelt turisztikai kerékpárút kitáblázásának költségeit fedezi a Fertőd-Keszthely, a Pannonhalma-Veszprém-Balatonfüred, a Nagykanizsa-Szepetnek-Semjénháza- Murakeresztúr, az Eger-Mezőkövesd-Poroszló, a Tokaj-Mád-Sárospatak, a Dunaföldvár-Kecskemét- Békés szakaszokon és az EuroVelo11 kritikus szakaszain, mintegy 900 kilométeren.
A munkálatok útirányjelzők kihelyezésével kezdődtek meg Pannonhalma és Balatonfüred között 110 kilométeren, Fertőd és Keszthely között pedig 126 kilométeren összesen 73 millió forintból. Az egységes arculatú táblákkal idővel minden kerékpárúton találkozhatnak majd a biciklisták. A hazai turisztikai kerékpárutak már útszámot is kaptak, amelyeket az új táblákon feltüntetnek.
A hét kiemelt útszakasz teljes kitáblázása a tervek szerint 2018 végére fejeződik be. A további útvonalak meghatározásáról, kijelöléséről már zajlanak az egyeztetések a helyi civil szervezetekkel.
Révész Máriusz kormánybiztos elmondta: „a kormány számos új turisztikai célú kerékpárút létesítéséről, a meglévő szakaszok korszerűsítéséről is döntött. Az engedélyhez nem kötött építési munkák akár már a jövő évben megindulhatnak. 2020-ig mintegy 70 milliárd forint uniós és 36 milliárd forint hazai forrás áll rendelkezésre hivatásforgalmi és turisztikai célú kerékpárutak és a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére.”

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS