Több mint 2600 pályamű érkezett a Magyar Közút „Álomút” című rajzpályázatára – közel 220 rajzot díjazott a zsűri

​A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2016 őszén hirdette meg „Álomút” címmel negyedik országos gyermekrajzpályázatát, amelyre több mint 2600 pályamű érkezett. A zsűri végül összesen 217 rajzot díjazott, a kategória győztesek fődíjként egy-egy osztálykirándulást nyertek a társaság Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményébe, Közép-Európa legnagyobb úttörténeti múzeumába. A díjazottak 2017. február 21-én vették át jutalmaikat.

„A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára fontos, hogy a gyerekek már fiatalon megismerkedjenek a közlekedéssel, a környezet és az utak kapcsolatával, ezért 2016 őszén immár negyedik alkalommal meghirdettük „Álomút” című gyermekrajzpályázatunkat általános iskolás gyermekek számára” – mondta az ünnepélyes díjátadáson Velkei Lilla kommunikációs osztályvezető.

A rajzpályázat zsűrizése nehéz feladat volt, mivel rengeteg színvonalas alkotás érkezett nagyon sokféle stílusban. Rengeteg pályamű a korosztályi sajátosságokon túl egy új látásmódot, megközelítést is magában hordozott. A zsűri törekedett arra, hogy olyan alkotások kerüljenek díjazásra, amelyek ténylegesen a közúttal, útépítéssel, az út és környezet kapcsolatával foglalkoznak. A zsűri nemcsak a rajzolási technikát értékelte, hanem az egyediséget és az önálló véleményalkotást is. A pályamunkákat beküldők felkészülését segítő pedagógusokat is értékelte a zsűri, akik láthatóan nagyon alapos és odaadó munkát végeztek, hogy tanítványaiknak bemutatkozási lehetőséget teremtsenek.

Arday Zoltán gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta: „Tanulságos, sok esetben elgondolkodtató, hogy gyermekeink hogyan és milyennek látják az utakat, amelyeken nap, mint nap közlekedünk. Pedagógusaink példamutatása, aktivitása és egyúttal intelmei egyenként gazdagítják az iskolás kor tudásanyagát, építő módon járulnak gyermekeink fejlődéséhez, megszerzett tapasztalataikhoz.”

Az osztálykirándulásokat a következő gyermekek nyerték:

1-2. osztály kategóriában: Kállai Attila (Szegő Gábor Általános Iskola, Szolnok)

3-4. osztály kategóriában: Lanter László (Báthory Anna Református Általános Iskola, Nyírbátor)

5-6. osztály kategóriában: Végh Erika (Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola, Budapest)

7-8. osztály kategóriában: Gergely Patrícia (Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, Dunaharaszti)

gyógypedagógiai vagy speciális fejlesztő iskolába járó 1-8. osztályos sajátos nevelési igényű gyermekek kategóriában: Lakatos Dániel (Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Nyíregyháza, 8. osztály)

Idén a zsűri által legjobbnak ítélt 44 pályaművet a Magyar Közút Facebook oldalán közönségszavazásra bocsátotta. Összesen 8442 lájk érkezett az alkotásokra. A legtöbb szavazatot Varga Máté, a szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskola 4. osztályos tanulójának Útburkolat javítása című alkotása kapta. Nyereménye szintén egy osztálykirándulás a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteménybe.

 
Minden osztálykirándulással díjazott alkotás egy évig látható lesz a nyertes gyermek iskolájához legközelebb eső közúti mérnökség útellenőr autóján is. 

A díjazottakon kívül a zsűri két különdíjat is odaítélt azon gyerekek részére, akiket különösen megihletetett a pályázati felhívás:
Edlen Emese (Gyulai István Általános Iskola 4.c osztály, Budapest)Árpád Fejedelem Általános Iskola 3. z/a osztályának tanulóiA különdíjasok jutalma egy-egy 40 főre szóló belépőjegy a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteménybe.
 

A 217 díjazott és a külön elismerésben részesült pedagógusok listáját megtalálják a társaság weboldalán (www.kozut.hu), ahol a nyertes rajzok is megtekinthetőek. A győzteseknek a nyereményeiket az iskolákon keresztül, postai úton juttatja el a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

További információ:

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS