20 tonnás súlykorlátozások Csongrád megyében

Sajtóközlemény
20 tonnás súlykorlátozások Csongrád megyében
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az 5-ös és 43-as számú főút több szakaszára vonatkozóan is súlykorlátozásokat vezetett be, a 20 tonnás össztömeget meghaladó tehergépkocsik esetében.
A tilalom bevezetésének oka, hogy mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, mind pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez különböző szintű (lakossági, országgyűlési képviselői, ombudsmani) bejelentések érkeztek. Ezen megkeresésekben az új útdíj rendszer bevezetése óta a főúti szakaszokon tapasztalható teherforgalom növekedésre és az ebből származó környezetterhelésre panaszkodtak az érintettek.
A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közösen vizsgálatot indított a beérkező panaszok ügyében és megállapítást nyert, hogy a teherforgalom főutakról a gyorsforgalmi hálózatra történő leghatásosabb átterelése az egyes főúti szakaszok forgalomkorlátozásával érhető el. Erre vonatkozóan a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ javaslatot terjesztett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elé, mely indítvány elfogadása megtörtént, a szükséges intézkedések végrehajtásának határidejeként 2017. január 1-jét határozta meg. Ennek az utasításnak eleget téve kerültek, valamint kerülnek kihelyezésre a fent nevezett szakaszokon a KRESZ 44. ábraszámú „20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsival behajtani tilos” „kivéve áruszállítás” jelzőtáblák.
Az érintett útszakaszok a következők:
2016. december 16-tól az 5-ös számú főút 133+590-146+825 km közötti (Pusztaszeri elágazástól és Balástyáig), a 147+195-155+825 km közötti (Balástyától a Szatymaz-Sándorfalvi elágazásig), valamint az 5421-es jelű út 10+703-18+813 km közötti (M5 autópálya csomóponttól Balástyáig) szakaszát érinti.
A tilalom 2016. december 30-tól a 43-as számú főút 28+200-34+840 km (a Kiszombori körforgalomtól a FÉG előtti körforgalomig) és a 4434-es jelű út 77+226-84+700 km közötti (M43 csomóponttól a FÉF körforgalomig) szakaszain is érvénybe lép.
Az intézkedések célja összességében, a főutak átmenő forgalmának csökkentése, elterelése, valamint az itt élőket érő kedvezőtlen környezeti hatások mérséklése. Az érintett településeken működő vállalkozások számára a tilalom hatálya alá eső, a tiltott szakaszokat nem áruszállítás céljából igénybevevő teherjárművek közlekedéséhez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád Megyei Igazgatósága (6721 Szeged, Juhász Gyula utca 9.) éves behajtási engedélyt fog kiadni. Ehhez szükséges, hogy a behajtási engedély iránti igényüket az igénylő személy azonosságával, a telephely címével, a jármű típusának megjelölésével, valamint tömegének feltüntetésével eljuttatják társaságunk címére.
További információ:
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály
 
 

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS