Hajdú-Bihar megyében megújult a 4-es számú főút több mint 14 kilométeres szakasza

SAJTÓKÖZLEMÉNY
HAJDÚ-BIHAR MEGYÉBEN MEGÚJULT A 4-ES SZÁMÚ BUDAPEST–DEBRECEN–ZÁHONY I. RENDŰ FŐÚT TÖBB MINT 14 KILOMÉTERES SZAKASZA
Az idei évben Magyarország területén több kilométer hosszú főúti és mellékúti szakasz felújítására is sor került, melyet a 69 milliárd forintos hazai forrás tett lehetővé. Ezen beruházásoknak köszönhetően több település megközelíthetőségének menetideje csökkent, javultak az útviszonyok, ezzel egyidejűleg pedig jelentős mértékben emelkedett a közúti közlekedés szolgáltatási színvonala, mely az utazóközönség elégedettségét eredményezte.
 
A Komplex útfelújítási program által biztosított támogatásból lehetőség nyílt, hogy Hajdú-Bihar megyében is megújulhasson a 4-es számú Budapest–Debrecen–Záhony I. rendű főút, 226+550 km – 237+465 km szelvények (Debrecen, Apafi utca–Bocskaikert településtábla között), valamint a 237+545 km – 241+050 km (Bocskaikert forgalomcsillapító középsziget – 354. sz. főút – 4. sz. főút csatlakozás között) szelvények közötti szakasza.
A belterületi szakaszon a meglévő, kiemelt szegélyek cseréje, valamint a közműszerelvények, fedlapok szintbe helyezése is megtörtént, egyidejűleg pedig az elhasználódott, megrongálódott szegélyeket újakra cserélték. Külterületi szakaszon 2 méter szélességben nemesített mészkő padkát építettek. A beruházásnak köszönhetően a már meglévő vízelvezetési rendszer felújítására és kitisztítására is sor kerülhetett.
A felújított útburkolatra új forgalomtechnikai jelzések kerültek kihelyezésre, valamint a meglévő közlekedési jelzőtáblákat és az útburkolati prizmák kicserélése is megtörtént. A beruházás keretein belül új optikai vezető oszlopokat is elhelyeztek, továbbá a szükséges helyeken új acél vezető korlátot telepítettek.
A támogatás keretein belül Debrecen belterületén az AGIP töltőállomás környezetében lévő (Laktanya utca Jánosi utca között) autóbuszöböl néhány térkő burkolatát bazaltbetonra cserélték.
A 4-es számú főút – 471-es számú főúti csomópontban 3 térfigyelő kamera telepítése is megtörtént, amelyek csatlakoznak a központi Jelzőlámpa Távfelügyeleti Rendszerhez (JTR). Bocskaikert település két végénél a közlekedésbiztonság növelése érdekében egy változtatható jelzésképű tábla kihelyezésére is sor került, annak érdekében, hogy az érkező járművek 50 km/órával történő sebességcsökkentésére felhívják a figyelmet. A 237+782 km szelvényben (Gulyás Pál utca–Debreceni út csomópont) gyalogos átkelőhelyet létesítettek, amelyre egy sárga villogó jelzőlámpa is felhívja az arra közlekedők figyelmét. A forrásból az érintett szakaszon a meglévő járműérzékelő hurokdetektorokat kicserélték, továbbá a 235+600 km szelvény környezetében új járműosztályozós forgalomszámláló állomást és hurokdetektort telepítettek, napelemes tápellátással. A 233+800 – 237+465 km szelvények közötti külterületi szakaszon a forgalombiztonság növelése érdekében, követési távolság útburkolati jelek felfestése is megtörtént, továbbá az ezekhez tartozó értelmező jelzőtáblák kihelyezésére is sor került az Útügyi Műszaki Előírásoknak megfelelően.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. köszöni a lakosság megértését és türelmét az építés alatti forgalomkorlátozások során tapasztalt figyelmes közlekedésért.
 
 
További információ:
 
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály
Weboldal:www.kozut.hu
Facebook:www.facebook.com/MagyarKozut
 

Számláló

Számláló

KILOMÉTERNYI ÚT
FŐ MUNKAVÁLLALÓ
VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG
MÉRNÖKSÉG
LABOR
MÉRŐÁLLOMÁS
31000

KILOMÉTERNYI ÚT

6000

FŐ MUNKAVÁLLALÓ

19

VÁRMEGYEI IGAZGATÓSÁG

80

MÉRNÖKSÉG

8

LABOR

23

MÉRŐÁLLOMÁS