„Álomút" gyermekrajzpályázat 2017/2018

 

 

Több mint 2500 pályamű érkezett a Magyar Közút „Álomút" című rajzpályázatára – közel 170 rajzot díjazott a zsűri

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2017 őszén hirdette meg „Álomút" címmel ötödik országos gyermekrajzpályázatát, amelyre több mint 2500 pályamű érkezett. A zsűri végül összesen 164 rajzot díjazott, a kategória győztesek fődíjként egy-egy osztálykirándulást nyertek a társaság kiskőrösi Úttörténeti Múzeumába, Közép-Európa legnagyobb úttörténeti gyűjteményébe. A díjazottak 2018. február 26-án vették át jutalmaikat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára fontos, hogy a gyerekek már fiatalon megismerkedjenek a közlekedéssel, a környezet és az utak kapcsolatával, ezért 2017 őszén immár ötödik alkalommal hirdette meg „Álomút" című gyermekrajzpályázatát általános iskolás gyermekek számára. A rajzpályázat zsűrizése nehéz feladat volt a szakemberek számára, mivel rengeteg színvonalas alkotás érkezett, nagyon sokféle stílusban. Rengeteg pályamű a korosztályi sajátosságokon túl egy új látásmódot, megközelítést is magában hordozott. A zsűri törekedett arra, hogy olyan alkotások kerüljenek díjazásra, amelyek ténylegesen a közúttal, útépítéssel, az út és környezet kapcsolatával foglalkoznak. A zsűri nemcsak a rajzolási technikát értékelte, hanem az egyediséget és az önálló véleményalkotást is. A pályamunkákat beküldők felkészülését segítő pedagógusokat is értékelte a zsűri, akik láthatóan nagyon alapos és odaadó munkát végeztek, hogy tanítványaiknak bemutatkozási lehetőséget teremtsenek.

Az osztálykirándulásokat a következő gyermekek nyerték:

 • 1-2. osztály kategóriában: Vadasi Norbert – Az utak jutalma (Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola 1.a osztály, Levelek)
 • 3-4. osztály kategóriában: Mészáros Álmos – Útfenntartás télen-nyáron (Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola 4.b osztály, Kaposvár)
 • 5-6. osztály kategóriában: Keszei Levente – Az álomút életre kelt (Vörösberényi Általános Iskola 5.b osztály, Balatonalmádi)
 • 7-8. osztály kategóriában: Kovács Fanni – On the way (Záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola és AMI 8.b osztály, Záhony)
 • gyógypedagógiai vagy speciális fejlesztő iskolába járó 1-8. osztályos sajátos nevelési igényű gyermekek kategóriában: Magyar Alexandra – Hosszú út az őszi időben (Maixner EGYMI 6. osztály, Mohács)

Idén a zsűri által legjobbnak ítélt 33 pályaművet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Facebook oldalán közönségszavazásra bocsátotta. Összesen csaknem 10 ezer like érkezett az alkotásokra. A legtöbb szavazatot Preil Benedek Gyerekszemmel a közúton című alkotása kapta (Hunyadi Mátyás Általános Iskola 2.b osztály, Oroszlány). Nyereménye szintén egy osztálykirándulás a kiskőrösi Úttörténeti Múzeumba.

Minden osztálykirándulással díjazott alkotás egy évig látható lesz a nyertes gyermek iskolájához legközelebb eső közúti mérnökség útellenőr autóján is.  A díjazottakon kívül a zsűri egy különdíjat is odaítélt a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola rajz szakkörösei részére, akiket különösen megihletetett a pályázati felhívás és egy leporelló formájában küldték meg pályázati anyagukat. Jutalmuk egy 40 főre szóló belépőjegy a kiskőrösi Úttörténeti Múzeumba.

A 164 díjazott és a külön elismerésben részesült pedagógusok listáját itt található meg.

A díjazott képek az alábbi linken találhatóak.

 

 

Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztály
rajzpalyazat@kozut.hu

 

* * * 

 

Kedves Pályázók!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 2500 általános iskolás gyermek rajzát kapta meg az idei Álomút pályázatára, melyből az öt kategória győzteseit már kiválasztották. Rajtuk kívül összesen 33 pályamű mérkőzhet meg a közönség díjáért a társaság Facebook oldalán keresztül.Az öt kategória győztesei (1-2., 3-4., 5-6., 7-8. osztály, valamint a gyógypedagógiai vagy speciális fejlesztő iskolába járó 1-8. osztályos sajátos nevelési igényű gyermekek) többek között az osztályukkal együtt elutazhatnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiskőrösi Úttörténeti Múzeumába. Az osztálykiránduláson kívül a kategória győztesek művei a díjátadót követően egy éven keresztül láthatóak lesznek a társaság útellenőri autóin is. Rajtuk kívül 33 rajz jutott be a pályázat közönségszavazására.

A közönségszavazást 2018. február 9-én elindította a társaság és 2018. február 16-án, pénteken 10 óráig várják az ezen a linken elérhető rajzokra a lájkokat: https://www.facebook.com/MagyarKozut/posts/1830871436984876. A legtöbb kedvelést kapott pályamű készítője és osztálya a kategória győztesekhez hasonlóan szintén egy osztálykirándulást nyer a kiskőrösi Úttörténeti Múzeumba, ahová a buszos oda-vissza utaztatást, illetve a múzeumi tárlatvezetést is magában foglalja a nyeremény. A múzeumban a gyerekek interaktív formában ismerkedhetnek meg az útépítés történetével az ókortól kezdve a legmodernebb szupersztrádákig, illetve az útépítéshez kapcsolódó gépekkel, eszközökkel. A gyerekek emellett találkoznak Józsival, a „Robog az úthenger” című film főszereplő úthengerével is. A kategória győzteseken és a közönségszavazásra bejutott alkotásokon kívül közel 150 pályaművet, illetve 10 tanárt is díjaznak a gyerekek pályázásának támogatásáért.

Eredményhirdetésre a közönségszavazás lezárása után, február végén kerül sor. A közönségszavazást követően a kategóriák legjobb alkotásait is közzéteszik a www.kozut.hu-n, illetve a társaság Facebook oldalán is.

Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztály
rajzpalyazat@kozut.hu

* * * 

Kedves Pályázók!

Köszönjük a beküldött alkotásokat! A rajzok kiértékelése folyamatban van.

A közönségszavazásra február elején kerül sor társaságunk Facebook oldalán.

Az eredményhirdetésre 2018. február 26-án kerül sor, amelyre a kategória nyertesek kapnak majd meghívót. Az eredményeket ezt követően tesszük közzé itt, a honlapunkon.

Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztály
rajzpalyazat@kozut.hu

 

* * * 

Letölthető dokumentumok:

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2017/2018-as tanévhez kapcsolódóan, immár ötödik alkalommal hirdet rajzpályázatot 1-8. osztályos gyerekek számára „Álomút" címmel. 

Mi is az a Magyar Közút? A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a több mint 31 000 kilométernyi országos közúthálózat fenntartási és üzemeltetési feladatait látja el.

Mit jelent ez? Ahhoz, hogy az országutakon és az autópályákon közlekedni tudjunk, folyamatosan karban kell tartani, vagyis többek között ki kell javítani a burkolati hibákat, a közlekedéshez szükséges táblákat és útburkolati jeleket biztosítani szükséges, az útszéleket rendben kell tartani, a havat el kell takarítani. Mindezen feladatokat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. végzi, valamint társaságunk üzemelteti az Útinformot és a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményt is. Az Útinform feladata, hogy a közlekedés megkönnyítése érdekében tájékoztassa az úton lévőket például a balesetekről, útlezárásokról. A Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény a római kortól napjainkig mutatja be az út- és hídépítés történetét, emlékeit, az útépítéshez kapcsolódó gépeket és tárgyakat. A szabadtéri parkban útépítő gépek, úthengerek, hómarók, illetve hídskanzen található.

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet közlekedési hírszerkesztőnek lenni? Lennél útépítő mester? Szívesen kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Szívesen megosztanád ezeket az élményeket az osztálytársaiddal is? Ha IGEN!, akkor nincs más dolgod, mint pályázatunkon elindulni!

Küldj egy rajzot nekünk, aminek a témája az úthoz kapcsolódik, például közlekedés, útépítés, az út és környezet kapcsolata, az úton lévők tájékoztatása (Útinform), kerékpáros közlekedés stb. A nyeremény egy osztálykirándulás Közép-Európa legnagyobb úttörténeti múzeumába, a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteménybe!

 

Pályázati kategóriák

 • 1-2. osztályosok
 • 3-4. osztályosok
 • 5-6. osztályosok
 • 7-8. osztályosok
 • gyógypedagógiai vagy speciális fejlesztő iskolába járó 1-8. osztályos sajátos nevelési igényű gyermekek
   

Közönségszavazás

A beérkezett művek előzsűrizését követően, várhatóan 2018 februárjában közönségszavazást szervez a Magyar Közút a Facebook oldalán (www.facebook.com/MagyarKozut). A legtöbb lájkot gyűjtő alkotás készítőjét egy osztálykirándulással jutalmazzuk. A közönségszavazás pontos időpontjáról a Magyar Közút Facebook oldalán tájékoztatjuk az érdeklődőket.


A nyeremény

A zsűri döntése alapján mind az öt kategória nyertese, valamint a közönségszavazás győztese oklevélen és tárgyjutalmon túl, egy-egy osztálykirándulást is nyer a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteménybe.

A nyeremény tartalmazza a nyertes osztály Kiskőrösre, a Közúti Szakgyűjteménybe történő buszos oda-vissza utaztatását, illetve a múzeumi tárlatvezetést, ahol a gyerekek interaktív formában ismerkedhetnek meg az útépítés történetével az ókortól kezdve a legmodernebb „szupersztrádákig", illetve az útépítéshez kapcsolódó gépekkel, eszközökkel. A gyerekek találkoznak Józsival, a „Robog az úthenger" film főszereplőjeként híressé vált úthengerrel is.

Az osztálykiránduláson kívül a kategória győztesek művei a díjátadót követően egy éven keresztül láthatóak lesznek a társaság útellenőri autóin.
 
Az osztálykirándulásokon túl 200 db 5000 Ft értékű ajándékutalvány is gazdára talál.

A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a díjak darabszámán változtasson.

Pályázati feltételek


A pályázatra egy gyermek egy alkotást küldhet be. A több alkotást beküldő gyermek kizárja magát a művek elbírálásából. A pályázaton kizárólag magyarországi iskolába járó gyermekek vehetnek részt.

A versenyben kizárólag az A4-es méretű alkotások kerülnek elbírálásra. A műveket paszpartuba vagy egyéb keretbe helyezni tilos! A művek elkészítéséhez bármilyen anyag, illetve technika használható (ceruza, zsírkréta, vízfesték stb.), de egyéb alkotással (például szobor) nem lehet pályázni.
 
A pályázatra az eredeti példányt szükséges beküldeni, elektronikus formában leadott pályamunkákat nem fogadunk el. Konkrét szervezetet vagy márkanevet tartalmazó képeket nem fogadunk el.

A pályázaton csak olyan alkotással lehet részt venni, amely más pályázaton nem vett részt.

A pályaműhöz csatolni kell a felhívás végén található adatlapot kitöltve. Egy borítékban több pályázat is beküldhető, de minden pályaműhöz külön kérjük csatolni az adatlapot (pl. hátuljára ráragasztva). Azok a pályázatok, amelyekhez nincs csatolva a kitöltött adatlap vagy olvashatatlanul, illetve hiányosan került kitöltésre, nem kerülnek elbírálásra. 

Az alkotásokat zárt borítékban a következő címre kérjük
postán vagy személyesen eljuttatni:

Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztály
„Álomút" gyermekrajzpályázat
1024 Budapest, Fényes Elek utca 7-13. 

Postára adás határideje: 2018. január 15. éjfél
Az eredményhirdetés várható ideje: 2018. március végeA nyerteseket a pályázati adatlapon feltüntetett telefonszámon és/vagy e-mail elérhetőségen értesítjük. A díjazottak nevei és műveik az eredményhirdetés után megtekinthetőek lesznek a Magyar Közút honlapján (www.kozut.hu).

A beérkezett rajzokat a Magyar Közút vezetőiből és munkatársaiból álló zsűri értékeli.

A pályamű beküldésével a pályázó, illetve törvényes képviselője beleegyezését adja a pályázaton való részvételhez.
 
A pályázaton való részvétellel a készítő a beküldött pályázati anyag felhasználási jogdíjairól egyszer és mindenkorra lemond. A pályázó, illetve törvényes képviselője a pályamű beküldésével hozzájárul ahhoz, hogy alkotása szakmai kiadványokban, oktatásokon vagy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyilvános felületein szerepeljen vagy felhasználásra kerülhessen. A pályázat lezárását követően a beküldött anyagokat nem áll módunkban visszajuttatni, azok a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményének tulajdonába kerülnek. 

A pályázattal kapcsolatban érdeklődni a rajzpalyazat@kozut.hu e-mail címen lehet.