„Álomút" gyermekrajzpályázat 2016

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2016 őszén hirdette meg „Álomút" címmel negyedik országos gyermekrajzpályázatát, amelyre több mint 2600 pályamű érkezett. A zsűri végül összesen 217 rajzot díjazott, a kategória győztesek fődíjként egy-egy osztálykirándulást nyertek a társaság Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményébe, Közép-Európa legnagyobb úttörténeti múzeumába. A díjazottak ma, 2017. február 21-én vették át jutalmaikat.

A rajzpályázat zsűrizése nehéz feladat volt, mivel rengeteg színvonalas alkotás érkezett nagyon sokféle stílusban. Rengeteg pályamű a korosztályi sajátosságokon túl egy új látásmódot, megközelítést is magában hordozott. A zsűri törekedett arra, hogy olyan alkotások kerüljenek díjazásra, amelyek ténylegesen a közúttal, útépítéssel, az út és környezet kapcsolatával foglalkoznak, illetve a jövő útját mutatják be. A zsűri nemcsak a rajzolási technikát értékelte, hanem az egyediséget és az önálló véleményalkotást is. A zsűri értékelte a pályamunkákat beküldők felkészülését segítő pedagógusokat is, akik láthatóan nagyon alapos és odaadó munkát végeztek, hogy tanítványaiknak bemutatkozási lehetőséget teremtsenek.

Az ünnepélyes díjátadó ünnepségre 2017. február 21-én került sor. A díjátadóra a kategória-győztesek és a közönségszavazás győztese kaptak meghívást.

A díjazottak közül 104 gyermek nyereménye egy-egy 5000 Ft értékű vásárlási utalvány, valamint 111-en családi belépőjegyben is részesülnek a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteménybe, amit postai úton juttat el az iskolákba a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Minden osztálykirándulással díjazott alkotás egy évig látható lesz a nyertes gyermek iskolájához legközelebb eső közúti mérnökség útellenőr autóján is.

A pályázóknak és felkészítő pedagógusaiknak ezúton köszönjük munkájukat, a díjazottaknak pedig gratulálunk nyereményükhöz.

 

Az osztálykirándulást a következő gyerekek nyerték:

1-2. osztály kategóriában: Kállai Attila (Szegő Gábor Általános Iskola, Szolnok)

3-4. osztály kategóriában: Lanter László (Báthory Anna Református Általános Iskola, Nyírbátor)

5-6. osztály kategóriában: Végh Erika (Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola, Budapest)

7-8. osztály kategóriában: Gergely Patrícia (Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, Dunaharaszti)

gyógypedagógiai vagy speciális fejlesztő iskolába járó 1-8. osztályos sajátos nevelési igényű gyermekek kategóriában: Lakatos Dániel (Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Nyíregyháza, 8. osztály)

 

Közönségszavazás

Idén a zsűri által legjobbnak ítélt 44 pályaművet a Magyar Közút Facebook oldalán közönségszavazásra bocsátotta. Összesen 8442 lájk érkezett az alkotásokra. A legtöbb szavazatot Varga Máté, a szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskola 4. osztályos tanulójának Útburkolat javítása című alkotása kapta. Nyereménye szintén egy osztálykirándulás a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteménybe.

 

Különdíj

A díjazottakon kívül a zsűri két különdíjat is odaítélt, azon gyerekek részére, akiket különösen megihletetett a pályázati felhívás:

Edlen Emese (Gyulai István Általános Iskola 4.c osztály, Budapest)

Árpád Fejedelem Általános Iskola 3. z/a osztályának tanulói

A különdíjasok jutalma egy-egy 40 főre szóló belépőjegy a kiskőrösi közúti múzeumba.

 

Pedagógusok – nyereményük egy-egy 5000 Ft értékű vásárlási utalvány

Bekki Judit (Szentlőrinci Általános Iskola, Szentlőrinc)

Bondárné Takács Zsuzsanna (Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI, Veszprém)

Fodorné Kiss Magdolna (Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskolája, Szeged)

Komjáthyné Kalo Erzsébet (II. János Pál Katolikus Általános Iskola, Ózd)

Kun Mária (Mocsány Antal Körzeti Általános Iskola, Karancsalja)

Litterné Németh Andrea (Meixner Ildikó EGYMI, Mohács)

Pozsár József (Gödöllői Damjanich János Általános Iskola, Gödöllő)

Szilágyi Katalin (Nemesszalóki Általános Iskola, Nemesszalók)

Tollár Péter (Hatvani 5. sz. Általános Iskola, Hatvan)

Vercse Adél (Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Bonyhád)

 

A valamennyi díjazottat tartalmazó lista itt található.

A díjazott rajzok itt tekinthetőek meg.